TRENDAR JUST NU!Hänt ExklusivtFarmen 2024Mästarnas Mästare 2024Kändisintervjuer du vill seMasked singerRobinson

Kansas City vände och vann dramatisk Super Bowl

13 feb, 2023
Kansas City Chiefs quarterback Patrick Mahomes storspelade.
Två svarta quarterbackar, två bröder på varsin sida av planen. NFL-finalen blev historisk – och dramatisk – när det var jämnt mellan lagen med bara sekunder kvar av matchen. Till slut drog Kansas City – ledda av en storspelande Patrick Mahomes – det län
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Quarterbacken Patrick Mahomes ignorerade en krånglande fotled och ledde sitt Kansas City Chiefs till seger över Philadelphia Eagles.

För andra gången på fyra år utsågs 27-åringen till NFL-finalens mest värdefulla spelare, och för andra gången på lika många år kan han titulera sig Super Bowl-mästare.

Han passade 182 yards under matchen och stod för tre touchdown. Under hans fem säsonger som startande spelade har laget minst nått konferensfinal, och dessutom vunnit två Super Bowl.

”Vi kommer inte att prata om en dynasti än. Vi är inte klara, säger Mahomes vid segerceremonin.”

Historiskt möte

USA stannade upp ett par timmar under söndagen (natt mot måndagen, svensk tid) när lagen drabbade samman i Glendale, Arizona.

Förra året beräknas hisnande 200 miljoner tittare, två tredjedelar av USA:s befolkning, ha bänkat sig framför tv-apparaterna, enligt NFL.

Även med mer konservativa mätningar, som pekat på omkring 100 miljoner tittare, är det den största årliga idrottshändelsen, sett till antalet tv-tittare. Redan när årets upplaga blåstes igång skrevs historia, då två svarta quarterbackar – förutom Mahomes även Philadelphias Jalen Hurts, 24 – för första gången startade i en NFL-final.

Annons

Mahomes orsakade en del oroade blickar, då han för tre veckor skadade fotleden och haltade av planen i halvtid. Men han verkade ha fått en effektiv behandling under Rihannas halvtidsshow, och stod för flera viktiga insatser under återstående del av matchen.

Familjefejd

Den 57:e Super Bowl-finalen blev också en familjefejd, då två bröder – Philadelphias center Jason Kelce, 35, och Kansas City Chiefs tight end Travis Kelce – stod på varsin sida.

Philadelphias Kenneth Gainwell såg ut att ha stått för matchens första touchdown, och firade med en liten dans, men det visade sig att han inte hade centimeterna på sin sida, och äran gick i stället till lagkamraten Jalen Hurts några spelsekunder senare. Philadelphia fick också med sig extrapoängen och gick upp i en 7–0-ledning.

Kansas City svarade snabbt och kunde kvittera strax efteråt, en ställning som höll sig till första periodvilan.

I andra kvarten rivstartade Philadelphia, och hade när perioden bara var åtta sekunder gammal hunnit fördubbla sina poäng. Där och då såg laget ut att ha kontrollen över matchen, men quarterbacken Jalen Hurts fumlade med bollen, Nick Bolton såg sin chans, fiskade upp den och rusade i princip obehindrat de 36 yard som krävdes för touchdown. Men innan det blåstes för halvtidsvila hade Hurts lyckats botgöra med en egen touchdown. Philadelphia höll undan och kunde till och med utöka via ett fieldgoal i periodens slutsekunder och gå till vila med 24–14-ledning.

Annons

Vände och vann

Philadelphia höll fast vid ledningen även efter tredje, med 27–21, men i inledningen av den avslutande kvarten lyckades Kansas City kvittera och för första gången gå upp i ledning, till 28–27, vilket sedan följdes upp med ytterligare en touchdown och efterföljande poäng, och 35–27-ledning.

Men Philadelphia gav inte upp och lyckades med dryga fem minuter kvar kvittera till 35–35.

Med åtta sekunder kvar av matchen gjorde Kansas Citys Harrison Butker ett avgörande fieldgoal, vilket innebar 38–35 och att laget kan titulera sig NFL-mästare för tredje gången.