Ukrainska VM-skrällen: "Viktigt för mitt land"

Ukrainska VM-skrällen: "Viktigt för mitt land"

Fem norrmän och en ukrainare toppade skidskyttesprinten i VM i Oberhof.Dmytro Pidrutjnyj, i mitten längst fram, skrällde – bara två månader efter en knäoperation.

Anders Wiklund/TT
Inkallad i den den ukrainska armén förra våren och genomgick en knäoperation för bara två månader sedan. Men på lördagen var Dmytro Pidrutjnyj den ende som kunde hota norrmännen i skidskytte-VM. – Det här var otroligt, säger han efter femteplatsen i spr

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Fem norrmän på de sex första platserna. Bara den 31-årige ukrainaren lyckades smita in emellan dem i VM:s första individuella lopp.

”Det var ett otroligt lopp för mig. Och viktigt för mig, och för mitt land, för vårt folk, våra soldater och mina vänner som slåss för vårt land, säger Dmytro Pidrutjnyj.”

Extra beundransvärt är prestationen med tanke på att han fick menisken i ena knät bortopererad den 8 december och inte kunde börja träna förrän den 10 januari.

”Efter min operation trodde jag inte att jag skulle kunna komma hit. Jag har bara tränat i en månad och nu slåss jag med norrmännen och andra toppåkare. Det är väldigt coolt och viktigt för mig. Det är otroligt, säger ukrainaren som tog VM-guld i jaktstart i Östersund 2019 och som får en ny medaljchans i söndagens jaktstart i Oberhof.”

Sebastian Samuelsson tycker att det var "otroligt imponerande" av Pidrutjnyj med tanke på vad han gått igenom det senaste året.

”Jag kan tänka mig att det har varit en tuff resa för honom, säger Samuelsson.”

”Och det är klart att vi alla känner lite extra för Ukraina just nu.”

Kan inspirera

Pidrutjnyj säger att prestationen i Oberhof kan inspirera dem där hemma i Ukraina.

”Ja, det tror jag. Många av mina vänner och andra killar som jag känner är vid fronten nu. Jag tror att mitt resultat var viktigt för dem.”

Ryssland invaderade Ukraina i februari i fjol.

”Det har varit ett tufft år för mig, min familj och mitt land. I februari i fjol visste jag inte om jag över huvud taget skulle kunna hålla på med skidskytte i framtiden eller inte. Jag vill tacka soldaterna som slåss för vårt land och för att jag kan vara här.”

Pidrutjnyj blev för ett år sedan inkallad direkt efter att han kommit hem från OS i Peking.

”Det var en svår tid, tre månader i armén. Utan idrott, utan träning, utan min familj. Vi fick lära om armén, om vapen och krigsstrategier och sköt mycket med automatvapen. Det var ett annat jobb, inte som idrott, inte som skidskytte, säger han.”

”Det var farligt, men också bra träning för mig.”

Fått hjälp av IBU

Skidskytten fick på sommaren lämna armén. Han skickades istället till fronten. Med hjälp av Internationella skidskytteförbundet IBU, och flera skidskyttenationer, har de ukrainska skidskyttestjärnorna kunnat bo och träna runt om i Europa under försäsongen. Sverige var en av åtta nationer som nappade på IBU:s förfrågan och under hösten var tio ukrainska åkare i Idre för att träna.

”Vi har fått hjälp från IBU ekonomiskt, de har betalat för träningsläger under sommaren. Och många nationer har hjälpt oss och andra yngre skidskyttar med utrustning, sade Pidrutjnyj till TT i samband med världscupstarten i Kontiolax i slutet av november.”

"Stort misstag för världens idrott"

Han sade då att situationen var ganska svår och förberedelserna inför säsongen startade sent. Dessutom var det förstås svårt mentalt för dem med tanke på vad som pågår i Ukraina. Nu hoppas han kunna resa hem till familjen i Ternopil i västra Ukraina efter VM, innan världscupen drar igång igen.

På frågan om vad han tycker om att Internationella olympiska kommittén börjat diskutera om de ska släppa in ryssar och belarusier till OS i Paris 2024, svarar Pidrutjnyj:

”Det vore ett stort misstag för världens idrott och skulle betyda att idrotten står som förlorare.”

FRÅN FÖRSTASIDAN