Siktar på medalj – om inte dimman sätter stopp

Siktar på medalj – om inte dimman sätter stopp

Sebastian Samuelsson under inskjutningen till sprinten. Om dimman blir lika tät till jaktstarten kan loppet ställas in, tror han.

Anders Wiklund/TT
Den tredje tävlingsdagen i VM bjöd den tyska skidskyttemetropolen på ett riktigt Oberhof-väder – dimma och vind. Och värre kan det bli till söndagens jaktstarter. – Ligger täcket som när det var som värst idag, då blir det nog ingen tävling, säger Sebas

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Samuelsson ligger bäst till inför jaktstarten efter en elfteplats i lördagens sprint, 1.13 minuter efter segraren Johannes Thingnes Bø, Norge. Bø skuggades av tre norrmän – brorsan Tarjei Bø, Sturla Holm Lægreid och Johannes Dale.

Upp till tredjeplatsen har Samuelsson 33 sekunder.

”Jag känner att det ändå är ett bra utgångsläge för medalj i morgon, säger Samuelsson.”

Landslagstränaren Johannes Lukas håller med.

”Allt är möjligt i en jaktstart. Sebbe har ett bra utgångsläge, såklart en bit fram till pallen. Men samtidigt får vi se vad det blir för väder i morgon, jag räknar med en väldigt tuff tävling. I Oberhof med de förutsättningarna är allt möjligt, säger Lukas.”

Inte orättvist

Samuelsson kunde matcha norrmännen i åktid vilket ger honom hopp inför morgondagens jaktstart.

”Åkningen är bra och det känns skönt, menar Samuelsson.”

Han har fjolårets resultat i jaktstart från Oberhof att luta sig mot. Då körde han upp sig från 14:e plats till en andraplats i världscuptävlingen.

Dimman var som värst under inskjutningen till sprinten, lättade något precis till starten av loppet. Under loppet blev det stundtals värre.

”Man blev lite orolig att det skulle bli orättvist, men jag upplevde inte att det blev så i dag, säger Samuelsson. Men ligger täcket så tungt som när det var som värst, då tror jag inte att det blir någon tävling.”

Peppe Femling, som bara sköt en bom och slutade 27:a, håller med.

”Är det som nu kör man alla dagar i veckan, men är dimman som under inskjutningen då kan man fråga sig om det ska vara någon tävling eller inte, menar han.”

"Måste kunna bemästra"

För Martin Ponsiluoma, som startade i världsmästarnummerlappen, var inte dimman det största problemet utan vinden. Efter att ha skjutit fullt i ligg blev det tre bom i stå och en 18:e plats, 1.49 efter den norske segraren.

Han tycker ändå att det var rättvisa förhållanden.

”Det var svåra förhållanden, men det måste jag kunna bemästra i morgon, säger Ponsiluoma.”

Herrarnas jaktstart startar 15.30. Damernas jaktstart, där Hanna Öberg går ut som tvåa och Linn Persson som trea efter tyskan Denise Herrmann-Wick, inleder VM-dagen klockan 13.25.

FRÅN FÖRSTASIDAN