Sverige utan medalj – sköt bort sig i dimman

Sverige utan medalj – sköt bort sig i dimman

Sveriges Sebastian Samuelsson efter målgång i herrarnas sprint, 10 km, i skidskytte-VM i tyska Oberhof.

Anders Wiklund/TT
De svenska skidskytteherrarna sköt bort medaljchanserna i den tyska dimman. I stället blev det en norsk trippel i VM-sprinten i Oberhof. – Det är ett bra utgångsläge ändå om man tänker medalj inför morgondagen, säger Sebastian Samuelsson som blev bäste

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Såväl Samuelsson som Martin Ponsiluoma, den sistnämnda regerande världsmästare på distansen, var båda med efter det första liggande skyttet där de sköt fullt.

Men i andra, stående sköt duon bort de blågula medaljchanserna.

Samuelsson, revanschsugen efter skruvhaveriet i stafetten, bommade två skott, Ponsiluoma tre och pallplatserna försvann i den täta, tyska dimman som var det stora samtalsämnet inför. Beslut om att låta åkarna tävla kom blott fem minuter före start.

”Liggande skyttet var väldigt tufft, det var svårt att se, det blev betydligt bättre i stående även om det var dimma, säger Samuelsson.”

"Ska kunna bemästra"

”När det var som värst under inskjutningen (dimman) tycker jag inte man ska tävla, men det kom och gick i dag och då kan man bli orolig för att det ska bli orättvist, att vissa får det bra och andra inte – men jag upplever inte att det var så i dag.”

Ponsiluoma:

”Jag är väldigt nöjd med liggande och var verkligen med i loppet, men ståskyttet är inte alls det jag vill göra. Jag tog inte vara på chansen jag gav mig själv. Det var kämpigt i stå, att det blev tre bom är otroligt synd, säger Ponsiluoma som slutade på 18:e-plats i sprinten och som snarare tycker att vinden var ett större problem än dimman.”

”Svåra förhållanden, men det ska man kunna bemästra också. I stående var det vinden, inte att jag inte såg, jag såg tavlorna, det var att jag svajade i stället.”

Norrmannen Johannes Thingnes Bø vann VM-guldet, 14,8 sekunder före brorsan Tarjei Bø. Norge lade även beslag på bronspengen då Sturla Holm Lægreid slutade trea.

"Knyta näven"

”Jag tycker att jag matchade Bø bra de två första varven, sedan hade han ett otroligt spurtvarv som verkligen sticker ut, men det är ett bra utgångsläge ändå om man tänker medalj inför morgondagen, säger Samuelsson.”

Åkarna tar med sig resultatet från sprintloppet till söndagens jaktstart. För Samuelssons del innebär det att han startar en minut och 13 sekunder bakom Bø.

”Otroligt imponerande. De är väldigt starka, vi andra får knyta näven och sikta på att slå dem senare i veckan, säger Samuelsson om den norska dominansen och får medhåll av Ponsilioma som tillägger:”

”Det är bara att imponeras.”

Övriga svenska placeringar: Peppe Femling, 27:a, Jesper Nelin, 45:a, Emil Nykvist, 84:a.

FRÅN FÖRSTASIDAN