"Stort att få starta med världsmästarnummerlappen"

"Stort att få starta med världsmästarnummerlappen"

Martin Ponsiluoma ser fram emot sprintloppet i VM där han är regerande världsmästare.

Anders Wiklund/TT
För skidskyttestjärnan Martin Ponsiluoma blir VM-sprinten i Oberhof något alldeles extra. Han startar som regerande mästare. – Det är otroligt stort att få starta med världsmästarnummerlappen, det ska bli otroligt häftigt, säger han. Efter Hanna Öbergs

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Efter Hanna Öbergs och Linn Perssons medaljsuccé i sprinten – silver och brons – kan det i eftermiddag bli nya svenska framgångar. Martin Ponsiluoma är förväntansfull inför det första individuella loppet i VM.

”Jag tycker kroppen känns bra och tror att jag är i väldigt bra form, säger han.”

27-åringen kom till VM efter två pallplaceringar i sista världscuptävlingen före VM – en andraplats i sprint och en tredjeplats i jaktstart. En stor självförtroendehöjare efter både toppar och dalar under säsongen. Han ligger femma totalt i världscupen och trea i sprintcupen.

”Jag har inte fått den där stabiliteten jag velat haft, men jag är fantastiskt nöjd med sista helgen, säger han.”

Svajigt skytte

Ponsiluoma inledde med seger i distansloppet i premiären i Kontiolax och har ytterligare tre topp-tio-placeringar i individuella lopp före Antholztävlingens två pallplatser. Däremellan har det blivit sju placeringar mellan 20 och 36. Framför allt beroende på svajigt skytte.

”Det har jag slitit med. Sprintarna har varit bra rent skyttemässigt, men de andra loppen har inte varit så bra som jag ville, säger han.”

”Efter jul försökte jag nog för mycket, det låste sig nästan på skjutvallen. Men sista tävlingshelgen sket jag lite mer i det och bara körde på och då gick det väldigt bra.”

"Var lite nervös"

Han är inte helt nöjd med sin insats i VM-premiären, mixedstafetten, där Sverige blev nia efter Sebastian Samuelssons vapendebacle.

”Jag var lite nervös och spänd. Och jag var lite skakig i liggande skyttet, men hade ändå koll på det. Annars är jag nöjd med känslan och jag tar mycket positivt med mig, säger Ponsiluoma.”

Att han vann sprinten i VM senast, 2021 i Pokljuka, på distansen och därmed får bära mästarvästen ser han verkligen fram emot.

”Det betyder mycket, det är otroligt stort att få starta med världsmästarnummerlappen. Otroligt häftigt. Jag ska gå ut och försöka försöka njuta av stämningen på stadion.”

FRÅN FÖRSTASIDAN