Guide: Allt inför herrarnas sprint i skidskytte-VM

Guide: Allt inför herrarnas sprint i skidskytte-VM

Sebastian Samuelsson hade enorma problem med geväret under mixedstafetten.

Anders Wiklund/TT
Skidskytte-VM i tyska Oberhof fortsätter med herrarnas sprint över 10 kilometer. Här är allt du behöver veta inför tävlingen. Vad: VM i skidskytte, sprint, herrar. När: Lördag 11 februari klockan 14.30. Plats: Oberhof, Tyskland. Tv/radio: SVT 1 och P4 R

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Vad: VM i skidskytte, sprint, herrar.

När: Lördag 11 februari klockan 14.30.

Plats: Oberhof, Tyskland.

Tv/radio: SVT 1 och P4 Radiosporten.

+ Svenskarna: Martin Ponsiluoma, Sebastian Samuelsson, Jesper Nelin, Peppe Femling, Emil Nykvist.

+ Så går det till

Åkarna startar med 30 sekunders mellanrum och sedan handlar det om att vara prickfri i skyttet och snabb i spåret. Sprinten består av två skytten, liggande och stående, och varje bom resulterar i en straffrunda på 150 meter.

Tävlingen är också grund till jaktstarten där de 60 främsta åkarna gör upp om nya medaljer.

+ Senaste VM och OS

2022: OS i Peking: 1) Johannes Thingnes Bø, Norge, 2) Quentin Fillon Maillet, Frankrike, 3) Tarjei Bø, Norge. Svenska placeringar: 5) Sebastian Samuelsson, 6) Martin Ponsiluoma, 55) Jesper Nelin, 64) Peppe Femling.

2021: VM i Pokljuka: 1) Martin Ponsiluoma, Sverige, 2) Simon Desthieux, Frankrike, 3) Émilien Jacquelin, do. Övriga svenska placeringar: 8) Sebastian Samuelsson, 18) Jesper Nelin, 31) Peppe Femling.

+ Kan Ponsiluoma försvara guldet?

Martin Ponsiluoma vann VM-sprinten senast 2021 och åker i mästarnummerlapp. För Sebastian Samuelsson, vars lösa skruvar på geväret ställde till det för det svenska mixedstafettlaget i onsdags, handlar det om revansch. Han tycker att formen är god och har goda förhoppningar.

+ Inget fullt svenskt lag efter regelmissen

Först på torsdagen insåg Sverige att man får starta med fem åkare i VM-loppen, i stället för fyra. Och eftersom Ponsiluoma är mästare får Sverige ytterligare en plats. Men Sverige har bara fem åkare i Oberhof och det är inte aktuellt att skicka ner någon extra till lördagens lopp med tanke på att det finns coronasmitta bland IBU-cupåkarna.

+ Största medaljkandidaterna

Det går inte att komma runt norrmännen som toppar både totala världscupen och sprintcupen – Johannes Thingnes Bø och Sturla Holm Lægreid. Norrmännen leder stort i sprintcupen före Ponsiluoma. Kanske kan tysken Benedikt Doll, fyra i sprintcupen, göra stordåd lyft av hemmapubliken i Oberhof. Det väntas runt 35 000 åskådare.

FRÅN FÖRSTASIDAN