16-åring får köra Vasaloppet – beslut kritiseras

16-åring får köra Vasaloppet – beslut kritiseras

Den 16-årige talangen Alvar Myhlback får åka Vasaloppet. Arkivbild.

Ulf Palm/TT
Den 16-årige skidtalangen Alvar Myhlback får dispens för att åka Vasaloppet. Beslutet kritiseras av en expert. – Unga individers kroppar är inte rustade för ensidig träning, kroppen klarar inte av den nötning som ett Vasalopp innebär, säger Michail Tonk

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Du måste vara 19 år gammal för att få åka Vasaloppet, det nio mil långa kraftprovet mellan Sälen och Mora.

Trots det kommer 16-årige Alvar Myhlback få delta i år. Skidtalangen har fått dispens från Svenska skidförbundet.

”Det är ett unikt beslut. Vi har verkligen vänt ut och in på alla delar av problematiken, säger Lars Öberg, längdchef på Svenska Skidförbundet, till SVT.”

I Sverige får juniorer tävla i lopp som är max fem mil långa. Men internationellt ser regelverket annorlunda ut och Alvar Myhlback har deltagit på flera internationella tävlingar den här säsongen.

”Han har tillåtits åka i tävlingar på över fem mil och har presterat på en nivå som visar att han orkar med den här typen av tävlingar utan problem, säger Lars Öberg.”

Men beslutet väcker kritik. Michail Tonkonogi, professor i idrottsfysiologi vid Högskolan Dalarna anser att Vasaloppet inte är optimalt för en 16-åring.

”Unga individers kroppar är inte rustade för ensidig träning, kroppen klarar inte av den nötning som ett Vasalopp innebär, säger Tonkonogi till SVT och poängterar sedan:”

”Helt ärligt så är själva eventet inte hälsosamt för någon, man utsätter kroppen för något extremt.”

Längdklassikern avgörs 5 mars.

FRÅN FÖRSTASIDAN