Persson hyllas: "Ingen outsider längre"

Persson hyllas: "Ingen outsider längre"

Landslagstränaren Johannes Lukas lyfter upp Linn Persson efter VM-bronset.

Anders Wiklund/TT
Linn Persson hyllas efter VM-bronset i damernas sprint – 28-åringens första individuella mästerskapsmedalj. – Nu är hon verkligen ingen outsider längre, säger landslagstränaren Johannes Lukas. Linn Persson världscupdebuterade 2015, före både Hanna Öberg

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Linn Persson världscupdebuterade 2015, före både Hanna Öberg och Elvira Öberg. Men hennes första individuella mästerskapsmedalj kom först 2023, i fredagens sprint över 7,5 kilometer i Oberhof, Tyskland.

”Det är jättejättehäftigt. Klart att jag hoppats, men inte riktigt vågat trott, säger hon om att lyckas ta medalj.”

”Även om jag nånstans vetat att om jag får till de där loppen så kan det räcka. I dag räckte det till en bronspeng och det känns jättestort att jag gör det här i dag, säger hon.”

Efter loppet hissades 28-åringen från Torsby i Värmland rent kroppsligt och hyllades verbalt av landslagstränaren Johannes Lukas.

”Att ta en medalj på mästerskap i en sprint var nästa steg. Nu är hon verkligen ingen outsider längre, säger han.”

"Förändrat mindset"

Lukas lyfter fram Perssons ändrade mentala inställning samt hennes två individuella pallplatser i december som anledningar till VM-bronset.

”Vi har förändrat hennes mindset. Det var som att man tänkte att hon alltid är fyra, femma, sexa. Men vi kan inte vara nöjda med det: Vi vill mer, säger han och fortsätter:”

”Jag tycker att man såg det från första tävlingen för året: Hon har kapacitet för mer. Jag tror att det var väldigt viktigt för henne att pallplatsen i Kontiolax (tredje plats) kom väldigt tidigt. Sedan kom en till i Frankrike (andra plats) och hon kunde känna att "jag är med där uppe hela tiden".”

Landslagstränaren säger att Persson rent allmänt blivit mer stabil i alla delar, både när det gäller skyttet och åkningen.

”Hon ligger på en jämn nivå och har en jättebra position i världscupen. Men det är en annan sak att lyckas ta en VM-medalj. Då har man något extra och det tyckte jag att man såg under det sista varvet. Hon tänkte inte utan bara körde.”

Inte som hon tänkt sig

Linn Persson själv har svårt att förklara varför säsongen gått så bra och varför hon nu tar sin första individuella mästerskapsmedalj.

För det gick inte alls som hon tänkt sig under försäsongen.

”Jag har fått ändra planen många gånger, justerat, ändrat om. Det var lite strul inför Idre, säger hon om säsongsstarten som hon missade på grund av muskelproblem i höften.”

”Det var lite grejor som gjorde att det inte gick spikrakt. Kanske kan det vara bra ibland att göra ändringar, det behöver inte vara fel att göra annorlunda. Och jag har fortsatt att träna mycket och bra, även om det inte på det sätt som jag tänkt mig. Det är kanske den största skillnaden mot tidigare år.”

Hon säger att nyckeln till framgång är förbättrat skytte. Det visar inte minst skytteprocenten i världscupen där hon för första gången under en säsong nått över 90 procent, hon har i år 92 procent i liggande skyttet och 90 procent i stå.

FRÅN FÖRSTASIDAN