Så ska stjärnorna hedra Salming i Gävle

Så ska stjärnorna hedra Salming i Gävle

Börje Salming. Arkivbild.

Fredric Alm/TT
Börje Salming hedras i Gävle – och det rejält.

En hel dag kommer att handla om legendaren, och pengarna som dras in går oavkortat till hans stiftelse som bidrar till att hitta botande behandling av nervsjukdomen ALS.

– Vi hoppas att det ska bli en fin dag, säger Håkan Svedman, klubbdirektör i Brynäs.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Efter sina första skridskoskär med moderklubben Kiruna gick flyttlasset söderut till Brynäs. I Gävle fick Börje Salming spela med sin bror Stig – och dessutom vinna två SM-guld.

Det var dock bara starten på hans karriär.

En hel dag i Gävle

Salming, som avled i sviterna av nervsjukdomen als den 24 november 2022, tillbringade 17 säsonger i NHL – 16 i Toronto och 1 i Detroit – och hann spela drygt 1 100 matcher i världens toppliga.

På lördagen ska legendarens resa från födelseorten Jukkasjärvi till livets sista dagar i Nacka summeras, hedras och hyllas under en hel dag i Gävle.

Då handlar det bland annat om tv-sändningar, artistuppträdanden och en utställning.

Dessutom en stjärnfylld veteranmatch mellan Tre Konor och Toronto Maple Leafs – där Mats Sundin kommer att spela för Toronto, som tränas av Salmings tidigare lagkamrat och vän Darryl Sittler, och Tre Kronors lag tränas bland annat av Stig Salming.

Utsålt

Alla intäkter går oavkortat till Salmings stiftelse som bidrar till att hitta en botande behandling av nervsjukdomen ALS.

Hur mycket pengar det handlar om återstår att se, men klart är att alla biljetter till matchen är slutsålda.

Håkan Svedman, klubbdirektör i Brynäs, konstaterar att intresset för evenemanget är "enormt stort".

– Många vill bidra och skapa en fin stämning i arenan och få in pengar till forskningen mot ALS, säger Svedman till SVT.

FRÅN FÖRSTASIDAN