Var nära att lägga av – nu ett VM-hopp

Var nära att lägga av – nu ett VM-hopp

Anna Magnusson har gott självförtroende inför VM-sprinten – efter många år med skador och sjukdomar.

Anders Wiklund/TT
Hon var den stora talangen som blev omsprungen av Piteå-kompisen Hanna Öberg. Efter flera års skadeelände, då hon var nära att lägga av, fick Anna Magnusson sin seger. Och nu går hon in i skidskytte-VM med ett stort självförtroende. – Jag har varit på e

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Segern i sprinttävlingen i franska Annecy i december blev livets julklapp.

”Den betydde jättemycket, det kom lite som en chock. En riktig milstolpe i min karriär, en väldigt bra dag, berättar 27-åringen.”

Det var inte enbart hennes första seger i världscupen, det var hennes allra första pallplats och blott det tredje topp-tio-resultatet individuellt.

Hon kör dagens sprintlopp i VM i tyska Oberhof med en helt annan känsla än vid tidigare mästerskap, med ett bättre självförtroende.

”Ja, det skulle jag säga, helt klart. Jag har varit på en annan nivå den här säsongen och vet att jag kan göra det riktigt bra. Klart att det är ett annat självförtroende och lugn. Tidigare har jag fått kämpa för att få starta.”

När Anna Magnusson och Hanna Öberg flyttade från Piteå till Sollefteå för att börja på skidskyttegymnasiet var Magnusson den största talangen.

”Hon var egentligen vassare än Hanna när de gick här, säger gymnasietränaren Kari Korpela.”

”Men sedan hade Anna så mycket bekymmer, med benen och fötterna, sjukdomssvängar och skador så hon fick inte alls samma utveckling som Hanna.”

Jobbigt när kompisen vann

Magnusson erkänner att när hon var yngre var det lite jobbigt när Öberg vann.

”Ja, lite jobbigt var det väl där ett tag. Hon var min största konkurrent i många år. Men vi var väldigt bra kompisar och när hon tog ett himla stort kliv och vann OS-guld (2018) kunde jag glädjas med henne fullt ut, det är jag väldigt glad för.”

Hanna Öberg säger att hon blev väldigt glad över Magnussons seger.

”Jag unnar henne all framgång. Hon har haft några år då hon inte fått ut allt, säger Öberg.”

Ett av Magnussons många problem har varit att få pjäxor att passa.

”Jag fick lite problem med benhinnorna och blev trött i fötterna så under de sista varven blev jag så trött i fötterna att det blev svårt att stå rätt på grejorna, säger hon.”

Handledsoperation

Precis före VM 2019 fick hon ont i en handled som hon under sommaren blev tvungen att få opererad.

”Och ett år gick jag på för hårt med träning och fick för dåligt med vila och åkte på en liten smäll. Det har varit en process att jobba sig tillbaka.”

TT: Har du någon gång tänkt ge upp?

”Klart att tanken har slagit mig, när det inte alls gått som man ville. Då var det lätt att fundera på om jag skulle göra något annat. "Är det här värt det, varför gör jag det här?" Helt rimliga frågor att ställa sig själv och söka svar på, säger hon.”

”Men varje gång har jag hittat anledningar till att fortsätta. Någonstans har jag känt att jag inte kan sluta förrän jag gjort allt jag kunnat och gett mig chansen att bli så bra jag kan.”

Magnusson säger att hon tvivlat, samtidigt har hon ändå tänkt att hon var bättre än vad hon hade fått ut. Och att hon efter segern nu känner sig väldigt tillfreds med skidskyttelivet.

”Det betyder mycket att se att jag faktiskt kan vara med och slåss högt upp.”

Ska ta ut sig

Anna Magnusson jobbar med en mental tränare. Tidigare pratade de mest om frågor som varför hon höll på. Men på senare tid har samtalen varit mer prestationsinriktade.

”Hur jag ska jobba mentalt för att förbereda mig på skyttet och såna saker. Skyttet kan vara enormt frustrerande, jag hade ett år då jag sköt väldigt bra på träning men så funkade det inte alls på tävling. Det satt i mitt huvud, att det blev fel fokus i tävlingssammanhang.”

Hennes mål i VM är att vara mer offensiv och våga gå för högre placeringar utan att chansa.

”Framför allt att jag ska våga gå på i åkningen. Det är ett stort mål att jag verkligen ska kunna ta ut mig fullt, säger hon inför sprintloppet.”

FRÅN FÖRSTASIDAN