invasionen av ukraina

Spionchefens dom: Vintern avgör kriget i Ukraina – då lämnar Putin

Ukraina kan vinna kriget i vinter – då får Vladimir Putin gå.

FOTO: Valentyn Ogirenko/Reuters/TT, Mikhail Metzel/Zuma Press/TT
Slaget om Cherson avgör kriget i Ukraina.
Enligt spionchefen Kyrylo Budanov befrias staden innan vintern och då är Putins dagar räknade.
– Det är osannolikt att han överlever det, säger han enligt The Warzone.
Hälsningen till Sverige på Ukrainska missilen
0:35

Efter reklamen: Hälsningen till Sverige på Ukrainska missilen

(0:35)

Slå på ljud

Vintern står för dörren, en avgörande tid för kriget i Ukraina. När temperaturen sjunker under noll grader får de ryska mobiliseringstrupperna det tuffare – någonting som talar för att Ukraina kommer att avsluta kriget under nästa år.

Slaget om den strategiskt viktiga staden Cherson tros bli mycket viktig för hur utgången av kriget blir. Ukrainas underrättelsechef Kyrylo Budanov säger i en intervju med The Warzone att han tror att landet befriar staden innan december.

Vill avgöra innan vintern kommer

Det kommande vintervädret gynnar den blågula nationen. Enligt amerikanska tankesmedjan Institute for the Study of Wars blir de ukrainska trupperna inte längre beroende av vägnätet i landet när den bördiga åkerjorden fryser. De blir då mindre förutsägbara och kan fortsätta sin offensiv, vilket blir svårare under våren då marken blir till en enda stor lervälling. Man siktar på att göra klart operationen innan december.

– Operationen kommer sannolikt pågå till slutet av nästa månad, säger Budanov och fortsätter:

– De bäst tränade och mest dugliga ryska förbanden är för närvarande i Cherson. En stor del av dem är luftburna styrkor, ryska specialstyrkor och marininfanteriet. Så det är det bästa de har. Dessa förband utgör ryggraden, men de har också förstärkts av soldater från mobiliseringen.

Ukrainska soldater förbereder sig för strid i Bachmut, Donetsk.

Ukrainska soldater förbereder sig för strid i Bachmut, Donetsk.

FOTO: Efrem Lukatsky/AP/TT

Det är uppenbart att han inte imponeras av mobiliseringstrupperna.

– De slänger kanonmat mot oss, men i modern krigföring har de inte stor betydelse (antalet soldater) eller avgörande påverkan för kriget, säger han.

Runt 40 000 ryska soldater beräknas finnas i regionen. Ukraina planerar att omringa Cherson, som av de invånare som stannat beskrivs som en spökstad, för att isolera de ryska trupper som befinner sig där. När kölden kommer under början av vintern får de mobiliserade trupperna överleva på sin slitna och bristfälliga sovsäckar och kängor. Ukrainska soldaterna får moderna och varma kläder från väst.

”Ryssarna spelar för oavgjort”

Enligt ISW:s krigsrapport förväntas ryssarna inte göra några offensiva räder förrän tjällossningarna sker i vår. Fram till dess handlar det mest om att stå emot ukrainarnas attacker.

– Ryssarna spelar för oavgjort och väntar på visselsignalen, de hoppas undvika en kollaps längs fronten innan vintern kommer, har Samir Puri vid International Institute for Stratgic Studies sagt till CNN.

Söker efter Putins efterträdare

Kyrylo Budanov berättar i intervjun med The Warzone att han tror att kriget tar slut någon gång nästa år. Ukrainas mål är att återställa gränserna till såsom de såg ut 1991. Lyckas de med det kan inte Vladimir Putin, 70, vara kvar som Rysslands president.

– Det är osannolikt att han överlever det. Och det pågår för närvarande diskussioner i Ryssland om vem som kommer efterträda honom, säger han.

Tvingas ryska styrkorna backa ut ur Ukraina kommer maktskiftet att gå fort. Däremot tror inte Budanov att det kommer att ske någon statskupp mot Putin under tiden som kriget fortgår.

– Jag litar inte på ryssar över huvud taget. Jag tror inte att det finns någon bra person bakom honom, men vem det än blir som tar makten kommer säkerligen skylla allt det dåliga man gjort på Putin, säger han om den framtida ledaren.

FOTO: Valentyn Ogirenko/Reuters/TT, Mikhail Metzel/Zuma Press/TT, Efrem Lukatsky/AP/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN