Sofias stora dröm efter dotterns tragiska död och svåra bilkraschen

Ellen, Julia, Sofia och Jimmy
Exklusivt

Sofia Thorbjörnsson och Jimmy Perssons dotter Alice dog en vecka innan beräknad förlossning.
Nio månader efter krockade Sofia med en lastbil på en motorväg – och var nära att mista livet.
– Jimmy var rädd att han skulle behöva säga till Ellen att hon inte har någon mamma mer, säger Sofia.

Sofia Thorbjörnsson, 32, och Jimmy Persson, 36, träffades när Sofia var en ”jobbig tonåring”. Han var bästis med hennes storebror och fyra år äldre. Det tog nio år innan de kom fram att det skulle vara de livet ut.

– Haha, jag var jobbig och kom fram till att jag skulle stalka honom och ha honom. Så jag tjatade tills han gick med på det, säger Sofia till Hänt.

I dag har de varit tillsammans i sju år och bor i ett villakvarter i Mörarp, en liten by strax utanför Helsingborg, tillsammans med barnen Ellen, 4, och Julia, tre månader.

– Det var verkligen vad vi letade efter, ett litet mindre ställe där det finns skola och affär.

Jimmy, Sofia och Ellen

Sofia Thorbjörnsson, Jimmy Persson och dottern Ellen. På bilden är hon gravid med dottern Julia, tre månader.

Privat

Parets tragedi – dottern Alice dog en vecka innan födseln

Trots sin unga ålder har paret gått igenom mycket. För två år sedan dog dottern Alice i magen. En vecka innan beräknad födsel kände Sofia att barnet inte rörde på sig och kontaktade förlossningsavdelningen.

– Det visade sig att hjärtat hade stannat. Det var det värsta beskedet jag någonsin fått. Jag kände att det hade varit tyst för länge och då sa de att det var för att det inte fanns något hjärtslag.

Sofia fick åka hem och sova en natt. Dagen efter blev hon igångsatt för att föda Alice som om det vore en vanlig förlossning.

– Hon var ju helt färdig, jättefin och helt frisk. 50 centimeter lång och vägde 3,7 kilo. Det var inget fel på henne och inget fel på mig. Man vet inte varför det hände. De kallade det för plötslig spädbarnsdöd, fast i magen.

Dottern Ellens stöd: ”Hon hjälpte oss jättemycket”

Sofia och Jimmy fick stöd av sjukhusprästen, vänner och familj. De gick också och pratade med en kurator. Men det största stödet kom från dottern Ellen.

– Det var hon som fick en att gå upp ur sängen på morgonen. Hade det inte varit för henne så hade det varit mycket tuffare. Hon hjälpte oss jättemycket. Hon pratar fortfarande om Alice varje dag och säger att hon saknar henne.

De hade bestämt sig för att skaffa två barn och sen gifta sig. I stället fick de begrava en ”liten ängel”.

– Alice skulle fyllt två år i september. Vi var nyligen på kyrkogården och släppte upp ballonger för att fira henne lite.

– Jag delar gärna med mig av det. Jag vill att folk ska veta att det kan hända och att det finns något som heter Spädbarnsfonden som hjälper till med stöd till familjer.

Ellen, Sofia och Jimmy

Sofia Thornbjörnssons dotter Alice dog en vecka innan beräknad förlossning. Storasyster Ellen pratar ofta om sin lillasyster och beskriver henne som ”en liten ängel”.

Privat

Sofia i allvarlig bilolycka – nära mista livet

Nio månader efter Alice död var Sofia nära att mista sitt eget liv när hon krockade med en lastbil på motorvägen. Smällen var rejäl och hon krossade fotleden. Foten kommer hon ha problem med resten av livet, men är glad att hon är vid liv.

– Det får man leva med, man har inte så mycket val. Man lever i alla fall. Det var tufft efter allt annat och Jimmy tog det ganska hårt. Vi hade varit med om rätt många dödsfall efter Alice också och när jag krockade blev han rädd att han skulle behöva säga till Ellen att hon inte har någon mamma.

De första tre månaderna efter olyckan fick hon inte gå på foten. Man var tvungen att skapa en helt ny fotled med en massa skruvar och brickor. Tack vare en skicklig läkare kan hon i dag använda foten, även om det gör ont.

– Man tänker ibland på alla saker man sett fram emot i livet, att få dansa bröllopsvals till exempel och jag inser ju att det inte kommer bli så vackert längre, haha.

Ellen och Julia

Ellen, 4, håller sin lillasyster Julia i famnen.

Privat

Parets framtidsdrömmar – medverkar i TV4

Dottern Julia föddes för tre månader sedan. Nu har Sofia och Jimmy börjat diskutera bröllop. Tragedierna har stärkt dem som par och förutom giftermål drömmer de om ett uterum, ett spa och en bröllopsresa till USA.

– Jag vill se Broadway och gå på musikaler. Det är typ det bästa jag vet. Det är min stora dröm. ”Whicked” är min favorit.

Men för allt det här ska kunna betas av krävs pengar. På fredag och lördag medverkade paret i TV4-programmet ”Drömpyramiden”, med programledaren Rickard Sjöberg i spetsen, och tävlade om en miljon kronor.

Det gick vägen och de kammade hem priser motsvarande ett värde på 640 000 kronor.

– Ni har varit med om en hel del jobbiga motgångar de senaste åren. Det här får väl ändå betraktas som en liten medgång. Jag hoppas att pengarna kommer väl till nytta, säger programledaren Rickard Sjöberg.

”Drömpyramiden” sänds i TV4 och TV4 Play på fredagar och lördagar klockan 19.25

Sofia Thornbjörnsson

Sofia Thorbjörnsson och Jimmy Persson i ”Drömpyramiden”.

Tamino Emmoth/TV4
Rickard Sjöberg, Sofia Thorbjörnsson och Jimmy Persson

Rickard Sjöberg, Sofia Thorbjörnsson och Jimmy Persson möts av ett guldregn.

TV4

LÄS OCKSÅ: Mamman förlorade sin 10-åriga dotter i hemska olyckan

LÄS OCKSÅ: Sonen Marc Ayers ilska efter beslutet: därför dog min mamma

Foto: Tamino Emmoth/TV4, Privat

Senaste nytt