sjukdomar

Snöstormen hindrade Patrick från att få ett nytt hjärta: ”Panik”

Patrick Holland från Alaska missade sin hjärttransplantation i Seattle på grund av ovädret

FOTO: CNN/Youtube, Facebook
Precis innan jul nåddes Patrick av nyheten att han skulle få ett nytt hjärta.
Det historiska oväder som drabbade USA under högtidshelgen sabbade hans livsviktiga transplantation.
Nu vet han inte om han får någon mer chans.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Morfar Georges hjärtevärmande sång till barnbarnet
0:33

Efter reklamen: Morfar Georges hjärtevärmande sång till barnbarnet

(0:33)

Slå på ljud

Den 22 december fick sjubarnspappan Patrick Holland, 56, ett besked som gjorde honom alldeles knäsvag. Någon från Seattle's University of Washington Medical Center ringde och berättade att de hade hittat en hjärtdonator till honom.

Holland, som bott hela sitt liv i Alaska, har lidit av hjärtsvikt i flera år och han hade bara hunnit vara uppskriven på donationslistan för hjärttransplantationer i ett par veckor när han nåddes av nyheterna.

Patrick har hunnit leva ett händelserikt liv, bland annat har han sju barn. Men han vill inte sluta leva än.

Patrick har hunnit leva ett händelserikt liv, bland annat har han sju barn. Men han vill inte sluta leva än.

FOTO: Facebook

– För att vara ärlig så var det skrämmande att få höra att jag skulle få göra en transplantation. Men sen blev jag mer exalterad, berättar han för CNN This Morning.

ANNONS: Med höga elpriser är det extra viktigt att du har rätt elavtal och inte betalar för mycket. Jämför alla Sveriges elbolag helt gratis och byt enkelt på några minuter hos elskling.se (Extern länk)

Planet ändrade slutdestination under resan

Tyvärr gick inte allt som planerat. Patrick Holland kunde inte ta sig från Fairbanks, Alaska, till Seattle på grund av historiskt usla väderförhållanden. Tusentals flygningar i USA ställdes in under julhelgen på grund av sjuka snöstormar.

Efter att ha berättat för flygbolaget Alaska Airlines varför det var livsnödvändigt för honom att göra resan och komma fram i tid gjorde de allt de kunde för att försöka få med honom på något flyg. När de väl lyckades få ombord honom så var planet han satt på omdirigerat till Anchorage, Alaska. Det fick han inte reda på förrän de hade landat.

Patrick är egentligen en glad prick, det märks om inte annat när man ser alla bilder på honom. Han försöker alltid att se det positiva i saker.

Patrick är egentligen en glad prick, det märks om inte annat när man ser alla bilder på honom. Han försöker alltid att se det positiva i saker.

FOTO: Facebook

– Jag greps av panik och mina värsta farhågor besannades. För när man hör det börjar man tänka: ”Någon ska donera ett hjärta och jag misstänker att de inte kan vänta så länge”. Tar det för lång tid kan vävnaderna runt hjärtat börja ruttna, säger han.

”Sa att de skulle ge hjärtat till någon annan”

Han fick höra att flera nya flygresor var inställda och han sa till sin bror att han var säker på att han hade förlorat hjärtat. Då ringde koordinatorn för hela transplantationen.

– Hon ringde upp mig och berättade att de skulle ge hjärtat till någon annan.

Även då han missat sin chans fortsätter Patrick Holland att vara hoppfull och han försöker se allting ”från den ljusa sidan”. Han försöker glädjas åt att någon annan fick ett julmirakel.

– Det är en stor del av mig som känner att jag svikit dem eftersom jag inte tog mig till Seattle. Jag beskyller mig själv för det. Nu fick jag ändå tillbringa julen hemma med familjen i Alaska, säger han.

Fått hjälp med ett tillfälligt boende i Seattle

Patricks fru Haley skriver på Facebook-sidan som är dedikerad till Patricks resa mot en hjärttransplantation att de ska vara mer förberedda om och när han får en andra chans. De kollade även på ett tillfälligt boende för familjen i Seattle om möjligheten skulle dyka upp.

Patrick med frun Haley, som startat en Facebook-sida för att hjälpa och informera om makens hjärtsvikt.

Patrick med frun Haley, som startat en Facebook-sida för att hjälpa och informera om makens hjärtsvikt.

FOTO: Facebook

Första chansen kom redan efter två och en halv vecka. Nästa chans kan komma när som helst, det kan dröja veckor eller månader”, skriver Haley.

Redan en vecka efter att hon hade publicerat inlägget om ett tillfälligt boende så hade hon fått napp på kroken. En god samarit hörde av sig med ett bra erbjudande.

Vi är tacksamma och extremt lättade. Vi vill också tacka alla andra som hört av sig: till alla vars erbjudanden vi tackade nej till. Vi är så tacksamma för att ni kontaktade oss. Våra familjer, våra vänner, bekanta och främlingar – vi är häpna för att ni är så goda och generösa. Vi är mållösa”, skriver hon.

FOTO: CNN/Youtube, Facebook

FRÅN FÖRSTASIDAN