SMHI varnar för halka i trafiken – väntas pågå under nyår

Meteorolog Ulrika Andersson berättar om halkan.

FOTO: TV4, Johan Nilsson / TT
Det verkar bli riktigt halt på vägarna under nyår, varnar SMHI.
Nu väntar isiga vägbanor och snö.
– Marken är ju kall nu och det innebär att allt som faller ner på den kommer frysa till is direkt, säger Ulrika Andersson, meteorolog på TV4.

Även om det kanske inte känns så har det varit ovanligt soligt den här vintern, berättar TV4:s meteorolog Ulrika Andersson för tittarna. Det har faktiskt slagits solrekord!

– December är ju egentligen den mörkaste tiden på året och vi har polarnatt i norr där solen inte ens kommer över, så solmätarna i norr har det tufft att ens mäta soltimmar just nu. Däremot har vi fått mer soltimmar än normalt.

Överskott på sol i december

Söderöver har det varit betydligt soligare jämfört med tidigare år. Förra året hade Stockholm fyra soltimmar på hela december.

– I år är vi uppe på 52 timmar! De flesta stationer i Sverige ligger på ett överskott på antal soltimmar jämfört med normalt.

Europa stänger ner inför nyår – nya svenska reglerna som gäller nu

SMHI varnar: Halka och snö

Under tisdagen drar ett snöfall in över Bohuslän och upp mot södra Dalarna. Det väntas ge stora mängder nysnö och riskerar att ställa till det i trafiken på vissa sträckor innan snöröjningen kommit igång. Dessutom kan sikten påverkas, varnar SMHI.

Ulrika Andersson, Meteorolog.

Det kan bli rejält halt under några dagar.

TV4

Söderut från Uddevalla och Göteborg mot Jönköping, Karlskrona och Malmö är det en annan typ av nederbörd som skapar trubbel när snöfallet övergår i regn.

I stora delar av Sydsverige förvandlas regnet till ishalka när det faller över de kalla vägbanorna. Det gäller att hålla nere hastigheterna för att undvika olyckor och det kan bli förseningar i kollektivtrafiken.

”Fryser till is direkt”

Det kan bli riktigt stökigt både för tåg, flyg och buss, tror meteorologen. Det här vädret kan fortsätta några dagar framöver eftersom marktemperaturen på många håll är lägre än den i luften.

Varningen gäller för tisdag och in mot onsdag natt.

– SMHI har gått ut med en gul varning i det här området. Marken är ju kall nu och det innebär att allt som faller ner på den kommer frysa till is direkt, säger Ulrika Andersson.

FÅ SVERIGES HETASTE NÖJESNYHETER FÖRST: Ladda ned nya Hänt-appen här!

LÄS OCKSÅ: Märkliga detaljen i familjen Beckhams julfoto: ”Vänta?”

LÄS OCKSÅ: Så mycket tjänar stjärnorna på populära jullåtarna

FOTO: Johan Nilsson / TT, TV4

SENASTE NYTT!