olyckor

Skottdrama på Kolmården – praktikant nära att bli skjuten: ”Gick fel”

Praktikant var i stall som besköts av misstag när två bockar skulle avlivas på Kolmårdens djurpark

FOTO: Patrik Jonsson/TT, Ola Axman/TT
Ett riktigt skottdrama ägde rum på Kolmårdens djurpark i december. En misslyckad djuravlivning höll på att sluta riktigt illa då en av parkens praktikanter befann sig i ett stall som av misstag besköts.
– Vi ser jätteallvarligt på det förstås, säger parkens vd Christine Karmfalk till TV4

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Furuviksparken vd: ”Fanns ingen annan utväg”
0:37

Efter reklamen: Furuviksparken vd: ”Fanns ingen annan utväg”

(0:37)

Slå på ljud

I början av december 2022 hade Kolmårdens djurpark planerat att avliva två letjevattenbockar i ett djurhägn inne på området. De tillkallade en veterinär som skulle utföra jobbet. När denne kom placerade personen sig på en höjd mellan hägnet och en gångväg och började skjuta mot djuren. Det första djuret kunde avlivas med ett skott, men när den andra bocken skulle skjutas avlossades totalt fem skott innan det kunde konstateras dött.

Ett av de missade skotten visade sig ha trängt igenom en stalldörr av metall och på andra sidan stod två personer som inte nåtts av informationen att avlivningen ägde rum.

– En av kulorna har gått genom en stalldörr. Och i det här stallet, fast i en annan del av byggnaden, befinner sig två personer som inte är informerade om att det här skulle ske, säger Kolmårdens vd Christine Karmfalk till TV4.

Djurparkens vd Christine Karmfalk i en intervju med TV4 om den uppmärksammade händelsen.

Djurparkens vd Christine Karmfalk i en intervju med TV4 om den uppmärksammade händelsen.

FOTO: TV4

ANNONS: Med höga elpriser är det extra viktigt att du har rätt elavtal och inte betalar för mycket. Jämför alla Sveriges elbolag helt gratis och byt enkelt på några minuter hos elskling.se (Extern länk)

”Missade att informera en del medarbetare”

En av personerna som stod inne i stallet var en praktikant. Enligt en anmälan till Arbetsmiljöverket, som Kolmården själva lämnat in, gick skottet i riktning mot praktikanten. Som tur var skadades ingen människa i samband med händelsen.

– Det som gick fel den här gången var att vi bytte tid för när det här skulle ske och missade då att informera en del medarbetare. Två av dem var då i den här stallbyggnaden där det här skulle ske. Så det var egentligen det som gick fel, att de inte fick informationen och vi ser jätteallvarligt på det förstås, säger Christine Karmfalk.

Så här ser en vattenbock ut i sitt vilda habitat. De lever i södra Afrika.

Så här ser en vattenbock ut i sitt vilda habitat. De lever i södra Afrika.

Foto: Thure Wikberg/TT

Nu bekräftar vd:n för TV4 att parken ska se över sina rutiner.

– Det gör vi, absolut. Det är också en del i att vi anmäler oss själva till Arbetsmiljöverket. Vi vill att de granskar oss och kollar så vi inte tänker fel någonstans. Det är jätteviktigt för mig också som är ansvarig för säkerheten, säger Karmfalk och fortsätter:

– Vi tog direkt beslutet att nu gör vi inga avyttringar, vi ser över rutinerna direkt och i det här fallet har vi bestämt att här kommer säkerhetschefen och arbetsledare för respektive stall alltid att vara med, så man är tre personer som är överens om att alla är informerade och att ingen är på plats. Vi inför en ny rutin så att säga.

FOTO: Patrik Jonsson/TT, Ola Axman/TT, Thure Wikberg/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN