avslöjaravslöjaravslöjaravslöjaravslöjaravslöjaravslöjaravslöjaravslöjaravslöjaravslöjaravslöjaravslöjaravslöjaravslöjaravslöjaravslöjaravslöjaravslöjaravslöjaravslöjaravslöjaravslöjaravslöjaravslöjaravslöjaravslöjaravslöjaravslöjaravslöjaravslöjaravslöjaravslöjaravslöjaravslöjaravslöjaravslöjaravslöjaravslöjaravslöjar

Skansen-besökare i chock – björn sågs äta häst: ”Reagerar direkt”

17 jun, 2021 
https://image.hant.se/alexprofilbild.jpeg.jpg?imageId=7524194&x=0&y=19.277108433735&cropw=100&croph=56.224899598394&width=1318&height=1318
Alex Hartelius
Björn på Skansen äter stort djur
En björn på Skansen tuggade i sig stora kroppsdelar som såg ut att tillhöra en häst.
Det fick flera barnfamiljer att reagera – enligt uppgifter till Hänt.
”Dels att det är äckligt med så stora delar men också att man ser att det ser ut som ett tamdjur”, skriver en person.
Annons
Skansen-besökare i chock när björn sågs äta häst – känsliga tittare varnas
Skansen-besökare i chock när björn sågs äta häst – känsliga tittare varnas

Skansen-besökare fick tidigare i veckan bevittna hur en av björnarna på området började sluka i sig kroppsdelar från ett stort djur.

Enligt uppgifter till Hänt reagerade flera barnfamiljer runt omkring och de tyckte att det var obehagligt att se på när björnen tuggade i sig ett djur som, av bilderna att döma, ser ut att vara en häst.

”Barnfamiljer reagerar ju direkt. Även vuxna par för den delen. Dels att det är äckligt med så stora delar men också att man ser att det ser ut som ett tamdjur”, skriver en Skansen-besökare till Hänt.

Björn äter på Skansen
Flera besökare reagerade när en björn på Skansen åt upp stora delar av vad som verkar vara en häst.

Tidigare kritik mot Skansen

Det är inte första gången som gäster reagerar på att björnar fullt synligt äter stora hästdelar på Skansen. I en artikel i Aftonbladet 2013 berättade flera barnfamiljer att de fått se hur en björn åt upp ett hästhuvud.

Annons

Dåvarande pressansvarig vid Skansen, Christina Hamnqvist, sa då att det inte är något ovanligt, men att besökare inte ska behöva se när det händer.

– Det händer att hästägare donerar avlivade hästar till Skansen, i stället för att de eldas upp i en container. Men det ska inte gå till så här, det är bara att beklaga att besökarna fick se det här, sa hon vid tillfället.

Björn äter djur på Skansen
Björn äter upp stora kroppsdelar från vad som verkar vara en häst.

Yvonne Nordlind: ”Det är inget konstigt”

Yvonne Nordlind, kommunikationschef på Skansen, säger till Hänt att hon inte hört något om händelsen, men att det inte alls är ovanligt att björnar äter stora kroppsdelar på området.

– Det är inget konstigt. Vi köper in både hästkött, kokött och kaniner och råttor till alla våra rovdjur och matar dem, säger hon.

Annons

– Det är vad rovdjuren äter och det är den maten vi har. Det är hästkött, eller kokött, hela kaniner eller råttor. De är avlivade och veterinärbesiktade. Det finns en etablerad process.

”Tråkigt om det skapar en upprördhet”

Att besökare reagerat på björnens föda kan hon bara beklaga.

– Det är ju tråkigt om det skapar en upprördhet. Det ska inte vara en jobbig upplevelse för barn och barnfamiljer att besöka våra björnar och rovdjur. Samtidigt är de just rovdjur och vi försöker hantera dem så naturligt som det bara går.

Yvonne Nordlind
Yvonne Nordlind, kommunikationschef på Skansen.

Foto: Privat, Skansen/TT

Annons