Siamesiska tvillingar separerade efter tung operation – tog 27 timmar

Siamesiska tvillingar separerade efter tung operation – tog 27 timmar

Systrarna Elizabeth och Mary föddes som siamesiska tvillingar.
Efter en ansträngande operation som tog 27 timmar, har läkare äntligen lyckats separera dem.
– Jag blev så himla, himla glad när jag såg Elizabeth och Mary isär för första gången, säger mamman Anne Caroline Akwe.
Fem fakta om tvillingar
Slå på ljud

Tvillingsystrarna Elizabeth och Mary föddes för nio månader sedan. Systrarna föddes som siamesiska tvillingar och satt ihop. Efter månader av planering av läkare i Turkiet har nu systrarna separerats. Operationen var tung, ansträngande och tog hela 27 timmar att genomföra.

Systrarna, som är från Kamerun, satt ihop vid höften. Att separera siamesiska tvillingar är en svår process – som ibland inte ens är möjlig att genomföra.

Men föräldrarna sökte hjälp av ett läkarteam i Turkiet som tog sig ann den svåra uppgiften. I månader planerade läkarna operationen, med bland annat hjälp av 3D-modeller av systrarna.

Tvillingsystrarna Elizabeth och Mary efter operationen.

Tvillingarnas mamma Anne Caroline Akwe höjer läkarnas insats till skyarna. Systrarna led av svåra smärtor av sin komplicerade situation – vilket ledde till att föräldrarna sökte medicinsk experthjälp.

Tog 27 timmar att genomföra operationen

Planeringen inför operationen tog hela sju månader. Själva operationen tog hela 27 timmar, men ledde till att systrarna delning var lyckad.

Tvillingarna har nu blivit utskrivna från sjukhuset i Turkiet – isär.

Richard Akwe, systrarnas pappa, berättade om den svåra situationen på en presskonferens efter operationen.

– Vi var väldigt sorgsna över situationen. Våra bebisar levde i konstant smärta och hade svårt att röra på sig fritt, berättar han.

– De grät hela tiden och var hungriga. När min fru försökte amma barnen – kunde hon bara ta en åt gången. Men nu när de är separerade kan vi ta hand om dem på allra bästa sätt, fortsätter pappan.

Tvillingsystrarna innan operationen.

”Operationen blev lyckad utan några komplikationer”

Anne Caroline Akwe berättade om glädjen efter operationen.

– Jag blev så himla, himla glad när jag såg Elizabeth och Mary isär för första gången. Operationen blev lyckad utan några komplikationer, berättar hon.

– Trots alla svårigheter så ammade jag mina barn under de nio första månaderna de satt ihop.

– Vi förlorade aldrig hoppet om att de kunde separeras med god hälsa. Men det skulle inte ha varit möjligt utan den otroliga insatsen av de turkiska läkarna.

Hjärtkirurgen Memet Ozek berättade på presskonferansen om den intensiva 27-timmarsoperationen. Även om operationen blev lyckat – så fanns det flera svåra stunder under de 27 timmarna.

– Separationen av den nedre delen av ryggraden var ett problem i timme åtta, under den långa separationsprocessen. Speciellt eftersom det involverade fyra viktiga funktioner för tvillingarna: rörelsen av deras fötter, kontrollen över urinvägarna, att kunna kontrollera sin avföring och att förhindra ett problem i deras framtida sexliv.

– Var och en av systrarna hade sin egen unika uppsättning problem. Efter operationen är målet att hålla dem skyddade och se till att de återhämtade sig väl.

Operationen tog 27 timmar att genomföra, för de turkiska läkarna.

Operationen blev lyckad och tvillingsystrarna har skrivits ut ur sjukhuset.

LÄS OCKSÅ: Mackenzie och Macey opererades i ett dygn – så ser de ut i dag

LÄS OCKSÅ: Här ser tvillingarna varandra för första gången

Foto: YOUTUBE

FRÅN FÖRSTASIDAN