extraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextra

Siamesiska tvillingarna överlevde mot alla odds – så ser de ut i dag

28 jun, 2023 
https://image.hant.se/MoaByline.png.jpg?imageId=9788932&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=1318Moa Risberg
Siamesiska tvillingarna överlevde mot alla odds – så ser de ut i dag.
De siamesiska tvillingarna Abby och Erin hade 2 procents chans att överleva.
Efter en omfattande operation separerades flickorna från varandra.
Så här ser deras liv ut i dag.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Tvillingarna bråkar om samma napp
Tvillingarna bråkar om samma napp

Makarna Heather, 33, och Ryley Delaney, 30, började sin resa som föräldrar på ett annorlunda sätt. Redan under graviditeten fick de ett chockartat besked.

Heather var gravid i vecka elva när paret fick höra att de två döttrarna hon väntade var siamesiska tvillingar. På ultraljudet kunde de se att flickornas huvuden vuxit ihop på kraniets ovansida, någonting som läkaren sa hände en gång på 2,5 miljoner.

De förväntansfulla föräldrarna fick då också det tragiska beskedet att chansen att tvillingarna skulle överleva efter födseln var minimal. Trots det gick födseln, trots att den skedde drygt tio veckor för tidigt och genom kejsarsnitt, bra. Systrarna Abby och Erin såg dagens ljus i juli 2016.

Tvillingarna Abby och Erin satt ihop innan den omfattande seperationen.
Tvillingarna Abby och Erin satt ihop innan den omfattande seperationen.

Överlevde mot alla odds

Heather och Ryley var otroligt glada trots att de fick tillbringa den första tiden tillsammans med döttrarna på neonatalavdelningen på ett barnsjukhus i Philadelphia, USA, tio timmar bort ifrån parets gemensamma hem.

Annons

I juni 2017, en månad innan tvillingarnas ettårsdag, påbörjades den riskabla operationen för att separera systrarnas huvuden. Proceduren pågick i sammanlagt elva timmar.

Abby och Erin delade skalle, hud och ett livsnödvändigt kärl som för bort blod från hjärnan. Separationen skulle vara den första i sitt slag som någonsin genomfördes på sjukhuset eftersom flickornas tillstånd var så sällsynt.

Läkarna hade på förhand gett tvillingsystrarna en dyster överlevnadschans på låga 2 procent. Trots att familjen var förberedd på det värsta överlevde de knappt ettåriga tjejerna operationen. Separationen var framgångsrik.

Hela familjen Delaney samlade.
Hela familjen Delaney samlade.

Ögonblicket ingen läkare vågade tro på

Trots att döttrarna fick fysiska men efter födseln lever de i dag ett hyfsat vanligt liv. I juli fyller de 7 år.

Annons

Nyligen fick föräldrarna bevittna någonting de aldrig trodde att de skulle få göra – nämligen döttrarnas avslutningsfirande på förskolan. Det var ett stolt ögonblick för hela familjen.

Abby och Erin är nu färdiga med förskolan och börjar efter sommaren i grundskolan.
Abby och Erin är nu färdiga med förskolan och börjar efter sommaren i grundskolan.

Mamman Heather berättar för Daily Mail om känslorna efter avslutningsceremonin.

– Ja, de har funktionsnedsättningar och saker som de behöver jobba med, men de är så glada. Att se dem klara av förskolan var som en dröm, säger Heather.

Annons