livet med barn

Sexåriga dottern omhändertas – ska tvångsvårdas för extrem övervikt

Kammarrätten i Göteborg-skylt.

FOTO: Jeppe Gustafsson/TT
En sexårig flicka i Mellansverige har omhändertagits enligt LVU på grund av sin extrema övervikt.
Kammarrätten i Göteborg har beslutat att hon ska tvångsvårdas efter att ”föräldrarna brustit i omsorgen av flickan”.
– Hela situationen är helt absurd! Det finns ingen grund till detta, säger flickans mamma till Aftonbladet.
1-åriga Skylar är enorm – anklagas för att ge henne McDonalds
0:41

Efter reklamen: 1-åriga Skylar är enorm – anklagas för att ge henne McDonalds

(0:41)

Slå på ljud

Kammarrätten har beslutat att en sexåriga flicka med extrem övervikt kommer att omhändertas enligt lagen om vård av unga, LVU. Flickan som är bosatt i Mellansverige ska tvångsvårdas för att bli av med sin övervikt. Enligt rätten är flickans hälsa och utveckling i fara, rapporterar Aftonbladet.

Kammarrätten anser att ”föräldrarna brustit i omsorgen av flickan”. De har inte kunnat hjälpa sin dotter med kosthållning och har inte uppmuntrat till nodvändig motion.

”Om vi hade misshandlat våra barn eller gick på droger hade jag förstått...”

Aftonbladet har talat med flickans föräldrar som inte förstår varför deras dotter omhändertas. De kommer att överklaga Kammarrättens beslut.

– Hela situationen är helt absurd! Det finns ingen grund till detta. Om vi hade misshandlat våra barn eller gick på droger hade jag förstått beslutet. Men en sådan här sak är inte rätt, säger mamman till Aftonbladet.

När beslutet kom kände hon ångest, stress och rädsla över att inte veta vad som skulle hända med den sexåriga dottern.

Socialnämnden skickade in ansökan om LVU

Det var socialnämnden i familjens hemkommun som skickade in ansökan om att flickan ska omhändertas enligt LVU. Enligt dem hade flickan ökat kraftigt i vikt och sjukvården oroades över hennes utveckling.

För snart tre år sedan började flickan gå på regelbundna hälsokontroller och föräldrarna fick föräldrastöd av kommunen. När denna hjälp avslutades gick flickan upp i vikt igen.

Familjen ska även ha fått ytterligare hjälp tidigare i år när flickan började förskolan. Hon gick på regelbundna kontroller hos skolsköterskan och hade även en dietist som satte upp riktlinjer för flickans kost. Insatserna gav resultat, men när hjälpen drogs tillbaka började flickan öka i vikt igen, skriver Aftonbladet.

Socialstyrelsen utifrån.

Det var socialnämnden som ansökte om att flickan omhändertas enligt lagen om vård av unga.

FOTO: Olle Sporrong/Expressen/TT

När tidningen frågar föräldrarna vad flickans övervikt kan bero på vet de inte svaret.

– Vi har följt dietistens råd till punkt och pricka. Vi har inte gett henne för mycket mat och inget godis. Kakor har vi inte haft hemma på evigheter, säger mamman.

Mamman förstår att flickan kanske behöver gå ned i vikt, men anser inte att det behöver ske ”pang på direkten”. Hon förklarar även att den hjälp de fått är hjälp som föräldrarna har sökt om. Hon tycker inte att de brustit i omsorgen av dottern.

Mycket ovanligt beslut

Flera experter som tidningen varit i kontakt med säger att beslutet är mycket ovanligt. Socialstyrelsen för dock ingen statistik över hur många barn som omhändertas på grund av övervikt till följd av bristande omsorg.

Aftonbladet har intervjuat Mattias Almqvist, kammarrättslagman vid kammarätten i Göteborg. Han var med och beslutade om den sexåriga flickans framtid.

– Jag tror inte att jag har varit med om ett liknande fall där övervikt uppges vara orsak. Men jag vet att frågan bedömts i andra mål, säger han.

Han berättar också att rätten var splittrad kring beslutet. Det var inget lätt mål att avgöra.

FOTO: TT

FRÅN FÖRSTASIDAN