krimfall

Seriemördaren Robert Maudsley är verklighetens Hannibal Lecter

Robert Maudsley har suttit i isoleringscell sedan 1979 – han är verklighetens Hannibal Lecter

FOTO: Instagram
Han har suttit i en isolerad glascell i mer än 16 400 dagar.
Robert Maudsley, 69, har dödat fyra personer och sägs ha ätit ett offers hjärna med en sked.
Han är mannen som inspirerade Thomas Harris att skriva sina skräckromaner om Hannibal Lecter.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Muharrem Demirok (C) om sina misshandelsdomar
0:26

Efter reklamen: Muharrem Demirok (C) om sina misshandelsdomar

(0:26)

Slå på ljud

Har ni bilden framför er på näthinnan? Anthony Hopkins smyger runt i sin isolerade cell i rollen som seriemördaren Hannibal Lecter och är allmänt obehaglig. Den rysliga filmkaraktären bygger faktiskt på en riktig person. Författaren Thomas Harris har baserat sin huvudrollsinnehavare från bland annat romanen När lammen tystnar på den engelske seriemördaren Robert Maudsley, 69.

Han mördade fyra människor mellan 1974 och 1978, varav tre mord inträffade medan han satt inlåst. 1979 åkte han in i en egen isoleringscell och har suttit avskärmad från omvärlden sedan dess. 1983 fick han dessutom en specialdesignad bur i skottsäkert glas som är 5,4 gånger 4,5 meter stor.

Anthony Heald och Anthony Hopkins i När lammen tystnar från 1991.

Anthony Heald och Anthony Hopkins i När lammen tystnar från 1991.

FOTO: Mary Evans Picture/TT

Väktarna har honom under ständig bevakning på Wakefield Maximum Security Prison, några mil söder om Leeds. Fängelset kallas Monster Mansion på grund av att det sitter så många högprofilerade sexförbrytare och mördare där.

Ett makabert världsrekord

Enligt The Mirror är Maudsley den person som suttit isolerad längst i världen, i drygt 16 400 dagar. Ett inte allt för eftersträvansvärt världsrekord tycker nog de flesta.

Det ökända Wakefield Maximum Security Prison. Maudsley sitter längst nere i källaren.

Det ökända Wakefield Maximum Security Prison. Maudsley sitter längst nere i källaren.

FOTO: Instagram

De enda möblerna som Robert Maudsley har tillgång till i sin boning är en stol och ett bord i kartong, en avlång cementklump som får agera säng samt en toalett som är nedsänkt i golvet. I denna cell sitter han inspärrad 23 av dygnets 24 timmar – han har en timme på sig att röra sig ute på rastgården dit han transporteras av sex vakter. Inga andra fångar är utomhus samtidigt som han är det.

Hotade svälja ett ”självmordspiller”

Han har vid flera tillfällen försökt få det något bättre ställt inne i fängelset. Han har bland annat efterfrågat en fågel som sällskap och samtidigt lovat att inte äta upp den. Han har även velat ha en tv för att få någon form av kontakt med omvärlden. Hans önskemål har aldrig beviljats.

Robert Maudsley omhändertogs av myndigheter redan som 1-åring och placerades på barnhem då hans föräldrar ansågs vara oförmögna att ta hand om honom.

Robert Maudsley omhändertogs av myndigheter redan som 1-åring och placerades på barnhem då hans föräldrar ansågs vara oförmögna att ta hand om honom.

FOTO: Instagram

Om fängelset säger nej ber jag om att få en cyanidkapsel som jag sväljer frivilligt så är problemet Robert Maudsley ett minne blott”, ska han ha skrivit i ett brev till myndigheterna.

Smeknamnet ”Hannibal the Cannibal” ska han ha fått efter att det ryktats om att han en gång åt ett offers hjärna med en sked, men det har aldrig kunnat bevisas stämma.

FOTO: Instagram, Mary Evans Picture/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN