invasionen av ukraina

Seriemördaren dödade 83 kvinnor – nu vill han strida i Ukraina

Mikhail Popkov.

FOTO: DMITRY DMITRIYEV/TT
Den ryske seriemördaren Mikhail Popkov sitter fängslad för att ha mördat 83 kvinnor i Ryssland.
Nu vill han strida i Ukraina för den ökända Wagnergruppen.
– Jag skulle inte tveka att göra det, säger han enligt Daily Mail.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Explosion i Ukrainska Dnipro
0:28

Efter reklamen: Explosion i Ukrainska Dnipro

(0:28)

Slå på ljud

Den före detta ex-polisen Mikhail Popkov, 58, sitter fängslad för att ha mördat 83 kvinnor i Ryssland. Han avtjänar just nu två livstidsstraff för sina brott.

Popkov är känd under smeknamnet ”Varulven” och våldtog majoriteten av sina offer innan han dödade dem med olika tillhyggen. Han ska ha begått brotten mellan 1992 och 2010 i den ryska staden Angarsk i Sibirien.

I en intervju med rysk statlig tv berättade han att det är hans ”dröm” att få ansluta sig till Wagnergruppen och kriga i Ukraina, rapporterar Expressen.

– Jag skulle inte tveka att göra det, säger han.

ANNONS: Passa på – ett riktigt schysst elavtal! 0 kronor i månadsavgift i 9 månader och en öresrabatt på det rörliga elpriset som motsvarar 7,5 öre/kWh inklusive moms. Ingen bindningstid, ingen uppsägningstid. Läs mer hos Skellefteå Kraft (Extern Länk)

Det är seriemördarens dröm att kriga för Wagnergruppen

Den ökända Wagnergruppen som ägs av ”Putins kock” Jevgenij Prigozjins har gjort sig känd för att rekrytera mördare, rånare och andra återfallsförbrytare som sitter fängslade i Ryssland.

Enligt Daily Mail har omkring 40 000 dömda fångar rekryterats till Wagnergruppen och det är därför ingen slump att Mikhail Popkov yttrar sin vilja om att strida.

Mikhail Popkov.

Mikhail Popkov har dömts till två livstidsfängelsestraff för att ha dödat 83 kvinnor i Ryssland mellan åren 1992 och 2010.

FOTO: ANTON KLIMOV/TT

I tv-intervjun berättar han att han har stor erfarenhet av militär radioelektronik, vilket han lärde sig om under tiden som värnpliktig i Sovjetunionens armé.

– Även om jag suttit i fängelse i 10 år tror jag inte att det skulle vara så svårt att lära sig nya färdigheter snabbt, säger Popkov enligt Daily Mail.

I september besökte ledaren av Wagnergruppen Jevgenij Prigozjins ett ryskt fängelse för att tala till fångarna.

– Efter ett halvår kommer ni hem, då har ni benådats. Eller också stannar ni hos oss. Några andra sätt att återvända finns inte. De som kommer fram till Ukraina och inte vill strida stämplar vi som desertörer. Sedan avrättar vi dem, sa han då.

Andrej Medvedev har sökt asyl i Norge

Men alla som krigar för den brutala Wagnergruppen är inte kriminella. En av de som stridit för Prigozjin är ryssen Andrej Medvedev som förra veckan sökt asyl i Norge för att komma undan brutaliteten. Det är uppgifter som bekräftas av hans advokat Jens Bernhard Herstad, skriver norska VG.

Andrej Medvedev.

Andrej Medvedev har ansökt om asyl i Ryssland för att komma undan Wagnergruppen.

FOTO: Youtube

Andrej Medvedev greps på torsdagskvällen efter att ha korsat gränsen mellan Ryssland och Norge.

– Mannen uppsökte en privatbostad och bad om hjälp. Vi fick också larm från rysk gränspersonal som hittat spår av att någon olagligt korsat gränsen, sa Tarjei Sirma-Tellefsen vid polisen i Finnmark i ett uttalande.

Enligt människorättsorganisationen Gulagu.net har de haft kontakt med Medvedev sedan i december efter att han vädjat om hjälp att fly från Ryssland. Han uppges vilja vittna om vad han varit med om och säger att han har filmer som visar avrättningar på Wagnersoldater som vägrat strida.

FOTO: TT/Youtube

FRÅN FÖRSTASIDAN