SD-politiker i Nyköping häktas misstänkt för styckmord

Polis söker i Karlbergskanalen

En SD-politiker misstänks för ett styckmord i Nyköping.
Nu har han häktats på sannolika skäl.
– Det är synnerligen obehagliga uppgifter, säger Sverigedemokraternas pressekreterare Christian Krappedal till Södermanlands nyheter.
Beväpnad polis slår till mot fel hus – riktar lasersikten mot ägaren
Slå på ljud

Den 16 september hittades ett huvud i en sopsäck i Karlbergskanalen mellan Norrmalm och Kungsholmen i Stockholm. Drygt en månad senare hittades fler kroppsdelar vid det bland barnfamiljer populära utflyktsmålet Junibacken.

I torsdags förra veckan häktades en man misstänkt för styckmord, något som Aftonbladet tidigare rapporterat om.

Mordet misstänks ha begåtts i Nyköping och den häktade personen är en lokalpolitiker för Sverigedemokraterna med flera uppdrag i kommunen.

Polisen dyker i Karlbergskanalen

Polisen dyker i Karlbergskanalen.

WIXTRÖM PETER/Aftonbladet

Åklagaren: ”Föreligger sannolika skäl”

Under lördagen hölls häktningsförhandlingarna i Stockholms tingsrätt. Där beslutades det att politikern ska häktas på sannolika skäl misstänkt för mord och brott mot griftefrid.

– Polisen har i utredningen kommit till en sådan punkt att man med säkerhet kan säga att det föreligger sannolika skäl att personen har begått mordet och brott mot griftefrid, säger åklagaren Marina Chirakova till Aftonbladet.

Kroppen tillhör en 60-årig man hemmahörande i Stockholm som tidigare hade anmältts försvunnen. Enligt åklagaren Marina Chirakova ska mordet ha skett någon gång mellan 8 och 16 september.

Sverigedemokraterna: ”Obehagliga uppgifter”

Christian Krappedal, pressekreterare hos Sverigedemokraterna, säger till SVT:

– Det är synnerligen obehagliga uppgifter och vi tar situationen på stort allvar. Personens medlemskap är fryst i takt med att polisen utreder misstanken om brott. I övrigt avvaktar vi rättsprocessen innan vidare åtgärder.

Mannens advokat Louise Gunvé säger till Södermanlands Nyheter att hon inte vill gå in på om hennes klient nekar till brott eller vad han sagt i förhör.

– Vi har bestämt oss för att inte säga något om hans inställning. Vi motsatte oss häktningsyrkandet. Mer säger vi inte i dagsläget, säger hon.

Polisen dyker i Karlbergskanalen

Polisen dyker i Karlbergskanalen.

WIXTRÖM PETER/Aftonbladet

LÄS OCKSÅ: Efter politiken: Så lever Mona Sahlin i dag

LÄS OCKSÅ: Stängdes av från Facebook – Trump skapar egen plattform

Foto: PETER WIXTRÖM / Aftonbladet, Alex Ljungdahl / Expressen / TT

FRÅN FÖRSTASIDAN