svenska politiker

SD backar från vallöfte – skapar stor frustration: ”Lätt att lova…”

SD backar från vallöfte – skapar stor frustration: ”Lätt att lova…”

Foto: TT, TV4
SD backar från vallöfte – något som skapar stor frustration.
– Det är lätt att hålla på att lova inför ett val, men sedan är det en helt annan sak att genomföra det i praktiken, säger bilägaren Monica Zetterman till TV4 Nyheterna.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Partiledarnas miss: ”Jag gör som jag blir tillsagd”
0:25

Efter reklamen: Partiledarnas miss: ”Jag gör som jag blir tillsagd”

(0:25)

Slå på ljud

Under valet 2022 lovade flera partier att sänka drivmedelpriset. ETt av partierna som gick längst i sina vallöften var Sverigedemokraterna – som ville sänka bränslepriset med tio kronor.

Men nu backar partiet från sitt löfte, rapporterar TV4 Nyheterna. Partiet förslår nu istället att reduktionsplikten ska slopas. Något som avhandlas på EU-nivå.

Hittills har har regeringen försök sänka drivmedelspriset. Men resultatet var långt från vad vissa partiledare i Tidöavtallet lovade. För man har fått ner ner skatten med 41 öre litern på diesel, och 14 på bensin. En bra bit från vissa vallöften.

”En helt annan sak att genomföra det i praktiken”

Sveket har skapat frustration. Något TV4 Nyheterna lyft i veckan och intervjuade besvikna bilägare.

– Det är lätt att hålla på att lova inför ett val, men sedan är det en helt annan sak att genomföra det i praktiken, säger bilägaren Monica Zetterman.

SD tror fortfarande att priset kan sänkas. Men i dag tror man priset kan sänkas med omkring 5 kronor istället, rapporterar tv-kanalen.

Istället så ska den så kallade reduktionsplikten ska slopas. SD och regeringen ska inom kort komma överens hur mycket biodrivmedel ska blandas i drivmedel – vilket kommer påverka priset. Hur mycket är ännu inte sagt.

Foto: TT/Arkiv, TV4

FRÅN FÖRSTASIDAN