livet med barn

Sarah fann blod i dotterns blöja – chockades av ovanliga diagnosen

Birdie fick första mensen när hon var nio månader – mamman Sarah häpnade över diagnosen

FOTO: Facebook

Sarah fick panik när hon upptäckte blod i sin niomånaders bebis blöja.
Väl på sjukhuset fick hon höra diagnosen och blev både förvånad och förskräckt.
– Jag vill att hon ska få ha en normal barndom, säger mamman Sarah till Daily Mirror.

Mamman kommer till sin babyshower med sin nyfödda bebis
0:34

Efter reklamen: Mamman kommer till sin babyshower med sin nyfödda bebis

(0:34)

Slå på ljud

Trebarnsmamman Sarah Regan, 38, från Sydney, Australien, gjorde en märklig och minst sagt skrämmande upptäckt när hennes dotter Birdie bara var nio månader gammal.

Hon säger att dottern hade varit helt frisk och kry hela livet till en dag 2020 då hon skulle byta blöja på Birdie och såg att det var blod i den använda blöjan. I ren panik körde hon bebisen till sjukhuset.

– När hon vaknade en morgon skulle jag byta blöjan, som visade sig vara blodig. Det handlade inte om någon liten fläck utan det var mycket blod. Jag var orolig att det rörde sig om njurinfektion eller något liknande. Jag bytte blöja på henne och åkte genast till akuten, säger hon enligt Daily Mirror och fortsätter:

– De kunde först inte förstå vad det berodde på så de fick göra en skelettröntgen. Då såg de att hennes ben i kroppen var väldigt välutvecklade med tanke på hennes ålder. Den kvällen diagnostiserade läkarna henne med för tidig pubertet.

Fick första mensen när hon var nio månader

För tidig pubertet, eller pubertas praecox, är ett ovanligt tillstånd då barn råkar ut för puberteten långt tidigare än förväntat och att kroppen börjar utvecklas till att bli vuxen. I Birdies fall innebar det att hon fick sin första menstruation när hon var en nio månader gammal bebis.

– Jag visste helt enkelt inte vad jag skulle tänka. Vi visste ingenting om det för vi hade aldrig hört om det förut. Hon kunde varken gå eller prata. Det är svårt att avgöra om hon har andra symptom som humörsvängningar eller smärtor för hon är så liten. Hon har i alla fall inte könshår eller bröst, vilket vissa barn kan få, säger mamman Sarah.

Birdies treårsdag firades med tårta. Hon syns längst ned till vänster. Ovanför är brodern Zachary, i mitten mamman Sarah och till höger systern Elsie.

Birdies treårsdag firades med tårta. Hon syns längst ned till vänster. Ovanför är brodern Zachary, i mitten mamman Sarah och till höger systern Elsie.

FOTO: Facebook

I dag är Birdie tre år gammal och går på förskola. Hennes mamma, som även har barnen Zachary, 10, och Elsie, 1, berättar att hon avskyr att tvingas berätta om dotterns hälsotillstånd för alla pedagoger, så att de inte blir oroliga om det är blod i blöjan. Hon är medveten att hon kommer att få göra det även när Birdie börjar i skolan.

– Min son googlade den yngsta personen i världen som fått barn och det visade sig vara en femåring som blivit utsatt för sexuella övergrepp. Han sa att det betyder att Birdie slagit världsrekord i att vara den yngsta som kan bli gravid. Det är en förskräcklig sak att tänka på, säger Sarah.

”Vill att hon ska få en normal barndom”

Sedan den första mensen har Birdie haft några oregelbundna blödningar. Hon går på halvårsvisa kontroller där läkarna gör hormonmätningar, tittar på ultraljud och röntgar skelettet för att se hur hon utvecklas. Sarah säger att om Birdie börjar utvecklas för snabbt så kommer hon att överväga hormonbehandlingar för att sakta ned tillväxten.

– Som hennes mamma hoppas jag att det inte ska påverka hennes utseende och hennes storlek mer än något annat barn i hennes ålder. Jag vill att hon ska få ha en normal barndom. Om det behövs hormonbehandlingar så får det vara så, men jag vill inte att hon ska känna sig annorlunda, säger Sarah Regan.

FOTO: Facebook

FRÅN FÖRSTASIDAN