Sara Nilsson är kvinnan bakom Dumpen: ”De vill skära av mig halsen”

Sara Nilsson, Patrik Sjöberg. Dumpen.se.
Exklusivt

Foto: PRIVAT
Älskad och hatad – Sara Nilsson lever med ständiga hot: Tillsammans med Patrik Sjöberg konfronterar hon misstänkta män som söker sexuella kontakter med barn.
Hon är kvinnan bakom Dumpen.se – sajten där svenskar som vill kontakta barn hängs ut.
Polis griper självmordsbenägen pedofil med fejkvapen
0:33

Efter reklamen: Polis griper självmordsbenägen pedofil med fejkvapen

(0:33)

Slå på ljud

Dumpen-fröet såddes under en intervju. Journalisten Sara Nilsson, 48, ringde höjdhoppslegendaren Patrik Sjöberg, 57, för att fråga ut honom om dennes klädkollektion “2forty2” – som salufördes med texten “kill your local pedophile”.

– Jag var ganska negativt inställd till själva grejen. Kan man verkligen rädda barn genom att sälja mössor? Det måste ligga något mer bakom detta, tänkte jag. Patrik har ju stor kunskap i ämnet. Vi pratade jättelänge och konstaterade att vi var fruktansvärt samspelta, minns Sara.

Sara och Patrik driver sajten dumpen.se tillsammans.

Foto: PRIVAT

Nu, ett år senare, driver hon och Patrik Dumpen.se som varje månad besöks av 500 000 personer. Hittills har duon konfronterat 125 misstänkta män.

– Vi har 25 volontärer som utger sig för att vara barn online. Den första kontakten tas alltid av männen. “Alicia, 13” kan till exempel få frågan: “Är du intresserad av äldre?” och så brukar hon få bild på mannens könsorgan. Därefter inleder vi en chattkonversation. I vissa fall skickar männen bilder på sig själva. Andra lyckas vi identifiera dem med hjälp av ett ansiktsavläsningsprogram. Sedan bokar vi upp en träff, berättar Sara.

Grundskoleläraren önskade livet ur Stefans mamma: ”Bibeln säger det"

Sara: ”Det rullar på bra”

Utrustade med mobilkameror konfronterar hon och Patrik Sjöberg männen och frågar ut dem om deras påstådda perverterade beteenden. Vissa erkänner på plats att de är sexgalningar.

Andra – inte sällan ökända återfallsförbrytare – springer snabbt därifrån, berättar Sara. Sajten informerar männens arbetsgivare och familjemedlemmar om vad som hänt och i vissa fall griper polisen männen på plats.

– Vi har inte hållit på så länge, bara ett år, och rättsprocesserna är långsamma. Just nu har vi tre häktade män, misstänkta för barnpornografibrott och grov våldtäkt på barn. Vi har också ett antal förundersökningar som inletts. Det rullar på bra, sammanfattar Sara.

Sara Nilsson är journalist och har jobbat med Patrik i ett år. Här är de tillsammans ute på fältet på jakt.

Foto: PRIVAT

Sara lever under ständigt hot: ”Anonyma hot”

Dumpen-sajten har både risats och rosats.

Sympatisörerna menar att hon och Patrik gör stor samhällsnytta. Kritikerna vänder sig mot att de utpekade männen inte dömts i domstol.

– Vi på Dumpen jobbar med de tyngsta sakerna som finns, men det känns stimulerande att vi faktiskt kan påverka och göra skillnad. Nu pratar folk om det här. Förut var det tyst. Vi vill inte in i den politiska sfären. Däremot måste frågan upp på politisk nivå, säger hon.

Ryggdunkarna avlöser varandra, men Sara lever med en ständig hotbild. Många vill tysta henne.

– Jag får en hel del anonyma hot via mail. Pedofilerna, eller sexmissbrukarna som många kallar sig, vill skära halsen av mig och peta ut mina ögon. Det är klart att det är obehagligt.

Ebba Busch snopna sitts – fälld av sin egen lagstiftning

”Jag tänker aldrig ge mig”

Sara anser att straffen för sexualbrott är alldeles för låga och att samhället inte tar problemet på allvar.

– Men har vi lyckats begränsa ett litet virus så nog fan ska man kunna bekämpa individerna som ger sig på barn. Jag tänker aldrig ge mig, säger hon bestämt.

Hur väl känner du och Patrik Sjöberg varandra, numera?

– Väldigt väl! Vi har ju gjort så många mil tillsammans. Tusen mil i månaden. Patrik är för övrigt världens trevligaste kille. Det tror man kanske inte, men det är han. Det är förresten ett under att han står ut med mig. Jag är rätt fumlig. Du vet, jag brukar ramla och slår sönder min telefon, men han har en ängels tålamod. Det är inga problem. Patrik skäller inte.

Och Sara Nilsson skrattar på riktigt.

VEM ÄR SARA NILSSON

Ålder: 48

Bor: Skåne

Jobbar som: Journalist och barnrättsaktivist

Familj: Singel och fyra barn

God egenskap: Energisk

Dålig egenskap: Klantig, jag “klumpar” fram i livet. Jag snubblar över mina fötter, välter, ramlar och slår mig

Tycker om att: Titta på motorsport

Tycker inte om att: Dansa

Äter gärna: Gambas

Dricker gärna: Coca-Cola

Borde: Ta semester och åka iväg någonstans


Därför fick Nyamko Sabunis man sparken från SVT

Se klippet här!

Foto: PRIVAT

FRÅN FÖRSTASIDAN