serier och tv-program

Kusliga sanningen bakom tv-succén: ”Mysteriet fortfarande olöst…”

Bobby Cannavale och Naoimi Watts spelar huvudkaraktärerna i tv-serien The Watcher.

FOTO: NETFLIX/INSTAGRAM
Tv-serien The Watcher gör succé på Netflix och toppar listorna världen över.
Den sanna historien bakom serien är fortfarande ett lika kusligt som olöst fall.
Här är allt som är sant från verkligheten.
Brandkårens varning inför halloween
0:20

Efter reklamen: Brandkårens varning inför halloween

(0:20)

Slå på ljud

Varning för spoilers!

Tv-serien The Watcher (Övervakaren) är uppdelat i sju avsnitt och hade premiär i mitten av oktober.

Serien är baserad på en verklig händelse och har blivit en jättesuccé.

Den toppar Netflix listor överlägset runt om i världen med närmare 150 miljoner streamningar.

Kortfattat handlar serien om en familj som köper sitt drömhus i förorten Westfield, New Jersey (en timmes bilfärd från Manhattan, New York) och får hotfulla och kusliga brev från någon som påstår sig bevaka huset. I breven framförs bland annat intima detaljer om händelser och familjeangelägenheter – inifrån huset.

Delar av tv-serien är påhittat, men mycket är också sant – och fortfarande ett olöst fall och pågående polisärende.

Här listar Hänt det som stämmer överens med verkligheten.

Fallet – en olöst historia

Hur breven är formulerade, och polisens jakt på ”övervakaren” är helt sant. Däremot är husägarnas namn påhittade. De heter egentligen Derek och Maria Broaddus, men i serien fick de heta – på deras begäran – Dean och Nora Brannock, spelad av Bobby Cannavale och Naoimi Watts.

Polisen stod och stampade och familjen Broaddus anlitade i verkligheten också sin egen privatdetektiv för att undersöka grannskapet. De fick totalt tre brev, där det andra brevet identifierade deras barn med namn och smeknamn, och som innehöll detaljer som de hävdar att någon endast kunde få om de befunnit sig inne i bostaden.

När familjen fortsatte sitt sökande efter ”The Watcher” fick de reda på att de tidigare husägarna, familjen Woods, också hade fått ett brev precis innan de flyttade ut, men hade inga problem under de 23 år som de hade bott i huset innan dess.

Många hävdade att ”The Watcher” måste bo innanför husets väggar, och andra, inklusive några av områdets invånare, antydde att Broaddus hade skickat breven till sig själva i ett försök att ta igen ekonomiska förluster efter ett naivt köp.

Trots flera utredningar som fortfarande pågår, både av polis och före detta FBI-agenter som anlitats av Broaddus, är ”The Watcher” fortfarande oidentifierad. Fallet är heller inte avslutat, enligt Union Countys åklagarmyndighet.

Adressen

657 Boulevard i Westfield, New Jersey, är – precis som i tv-serien – adressen där den kusliga historien utspelar sig. Det välbärgade området är känt för sina särskilt vackra hus, men i serien är dock ett annat hus, i New York-förorten Rye, som används som inspelningsplats, men med det riktiga adressnamnet.

I tv-serien flyttar familjen Brannock in i fastigheten innan de får breven, men i verkligheten bodde de aldrig i huset, utan renoverade delar av det samtidigt som breven började komma.

Familjen Broaddus sålde så småningom huset 2019 för 400 000 dollar mindre än vad de betalade för det.

Här är huset som användes i tv-serien.

...och här är verklighetens hus på adressen 657 Boulevard i Westfield.

Unika bilder inne i ökända huset

Grannarna

När familjen Brannock flyttar in i tv-serien möts de genast av de skrämmande syskonen Pearl och Jasper. De är baserade på verkliga personer. De heter i verkligheten Abby och Michael Langford, varpå den sistnämnde lider av schizofreni, och var länge misstänkt i den riktiga polisutredningen. Men det fanns aldrig några bevis.

Även Mitch och Mo i tv-serien är baserade på verkliga personer. Däremot är de inte inblandade i en blodsugande sekt som de påstås vara i tv-serien.

Familjemordet i huset

I tv-serien upptäcker familjen att en man vid namn John Graff, som tidigare bodde i huset, hade mördat sin mamma, fru och två barn innan han spårlöst försvann. Han var också misstänkt för att ligga bakom breven.

Morden är verkliga, men de inträffade aldrig i huset, men däremot i samma område. Verklighetens mord är historien om John List, som försvann i 18 år och gifte om sig i Virginia, som återges i tv-serien.

Vem bor i huset nu?

Det ökända huset såldes till det unga paret Andrew och Allison Carr.

Innan de flyttade in bad familjen Broaddus sin mäklare att varna de nya ägarna för eventuella brev. ”Vi önskar er inget annat än den lugn och ro som vi en gång drömde om i det här huset”, skrev de på en lapp. De bifogade också ett fotografi av The Watchers handstil om några nya brev skulle dyka upp.

Men än i dag har de nuvarande ägarna inte fått några brev.

Däremot var huset extremt svårsålt, enligt mäklaren David Barbosa.

Till Entertainment Weekly säger han:

– Det fanns en miljon historier om huset. Det var det absolut största hindret.

Historien publicerades först i en tidning, och när det blev känt att den skulle bli en Netflix-serie, vallfärdade folk till huset, tog bilder och ringde på dörrklockan.

Barbosa berättar också att säljarnas krav var att köparen skulle gå igenom alla bevis på vad som hänt dem.

– En spekulant backade efter att ha läst breven. Jag minns att han sa; ”jag kommer aldrig gå in i det där huset”

Bobby Cannavale och Naoimi Watts spelar huvudkaraktärerna i tv-serien The Watcher.

FOTO: NETFLIX/INSTAGRAM

FRÅN FÖRSTASIDAN