Sanna Marin får världens stöd – efter skandalbilderna: ”Vad hemskt”

25 aug, 2022 
https://image.hant.se/IMG_1496.jpeg.jpg?imageId=7520966&x=0&y=9.9009900990099&cropw=100&croph=69.306930693069&width=1318&height=1318Gustav Motte
Sanna Marin får folkets stöd – efter skandalbilderna
Statsminister Sanna Marin har blivit rubrikstoff efter att privata festklipp läckt ut. Nu har den 36-åriga partiledaren till och med tvingats ta ett drogtest – något över hela världen har reagerat negativt på:
– Dans är kul, att dricka alkohol ger dig bra vibbar, säger en stöttande danska.
Annons
Vilda festfilmen på Finlands statsminister Sanna Marin
Vilda festfilmen på Finlands statsminister Sanna Marin

Finlands statsminister Sanna Marin, 36, har hamnat i ropet världen över – efter att hennes privata festbilder läckt ut på sociala medier. Den 35-åriga statsministern anklagades för att ha tagit droger under festkvällen med partikamrater och riksdagskollegor.

Ett påstående Sanna Marin ständigt nekat till.

– Jag har dansat, sjungit och festat och gjort helt lagliga saker, sa statsministern till finska medier. Enligt Hufvudstadsbladet kommer Sanna Marin fortsätta att festa och är besviken över att klippen läckt ut, något Hänt tidigare har rapporterat om.

Sanna Marin, 36, under presskonferens efter bilderna läckt ut.

Illvilligt drogrykte – testade sig

Men drogryktet ville inte lägga sig. Under slutet av augusti tvingades Sanna Marin till ett frivilligt drogtest efter stort påtryck.

Annons

– Jag vill till en början säga att det kommit allvarliga anklagelser om att jag använt droger. Även om anklagelserna är orimliga har jag för mitt eget rättskydd gjort ett drogtest, där resultatet kommer om ungefär en vecka, säger Sanna Marin.

Men hon verkar inte speciellt orolig. För enligt statsministern har hon aldrig rört droger:

– Jag har aldrig, inte ens i tonåren tagit några droger, säger den 36-åriga statsministern.

Får omvärldens stöd: ”Ingenting som är fel i det”

Men Sanna Marin har fått stöd – från flera oväntade håll. Runt om i världen har andra kvinnor ställt sig bakom den finska statsministern och hennes rätt att festa loss efter arbetstid. I Danmark och Spanien har kvinnor lagt upp egna klipp när de dansar och festar, med hashtagen #imwithsanna, eller #dancewitsanna.

I USA har programmet The Daily Show med programledaren Trevor Noah lyft ämnet.

– Jag tror alla världsledare festar såhär. Skillnaden är att Sanna Marin har vänner unga nog för att veta hur man spelar in ett klipp, skämtar programledaren.

Annons

– Men frågar du mig, så borde Finland vara tacksamma för sina skandaler. Föreställ dig Finland berättar om sina problem för andra länder: ”USA, du kommer inte tro det är sant! Vår statsminister avslöjades med att dansa. Vad hemskt, eller hur?”. USA kommer då svara: ”Ja, ja. Men jag måste slänga på luren. Vi ska storma vår förra presidents hotell för att hitta koderna till våra kärnvapen. Ha det!”

Även världsledare har sagt sitt om ämnet. I Polen tyckte premiärminister Mateusz Morawiecki att det var naturligt att Sanna Marin dansade. För hon firade ju att de likt Sverige, nyss ansökt om att bli ett NATO-land.

– Om Finlands statsminister drack lite mer vodka än vanligt och dansade, finns det ingenting som är fel i det, säger Mateusz Morawiecki under presskonferensen enligt Expressen.

Foto: TT, PRIVAT

Annons