Sandras 12-årige son dog tragiskt i skolan – stoppades från hjälp

Ryan Gibbons och Sandra Gibbons

Ryan Gibbons drabbades av ett astmaanfall i skolan och dog.
Medicinen var inlåst på rektorns kontor – trots mammans otaliga larm.
– Än i dag vet jag inte exakt vad som hände, säger hon.
11-åring utsedd till världens snabbaste trummis
0:25

Efter reklamen: 11-åring utsedd till världens snabbaste trummis

(0:25)

Slå på ljud

Ryan Gibbons, 12, led av svår astma och var tvungen att ha med sig sin inhalator till skolan. Men skolan som han gick på tillät inte elever att gå runt med någon.

Det spelade ingen roll att mamman flera gånger varnat om Ryans allvarliga astmamedicin och att han hade läkarintyg med sig. I stället låste rektorn in inhalatorn i sitt skåp på kontoret.

– Jag brukade få ett telefonsamtal. Det var faktiskt väldigt frustrerande och jag förstod inte riktigt varför. Jag insåg inte att policyn sa att den utskrivna medicinen måste finnas på kontoret, har Ryan Gibbons mamma, Sandra Gibbons, tidigare sagt till CBC News Canada.

FÅ SVERIGES HETASTE NÖJESNYHETER FÖRST: Ladda ned nya Hänt-appen här!

Ryan Gibbons

Ryan Gibbons, 12, dog efter ett astmaanfall i skolan. Medicinen var inlåst i ett skåp på rektorns kontor.

Twitter

Mammans sorg: ”Än i dag vet jag inte exakt”

När Ryan Gibbons spelade fotboll på skolgården drabbades han av ett plötsligt astmaanfall. Inhalatorn var kvar på rektorns kontor och Ryan kämpade för att få luft.

– Så när han skulle dit för att få sin medicin fick de bära in honom på kontoret, och när de kom fram var han helt borta. Än i dag vet jag inte exakt vad som hände den dagen, säger Sandra Gibbons.

Pojken växte upp i fattigdom efter misstaget – plötsliga upptäckten

Ryans liv gick inte att rädda. Olyckan på skolan i Ontario, som inträffade 2012, fick mamma Sandra att kämpa för andra astmatiker i behov av snabb vård. Hon krävde en lagändring om att skolelever skulle få bära runt på sin astmamedicin.

Sandra Gibbons

Sandra Gibbons förlorade sin tolvårige son Ryan.

Youtube

Ny lag införs efter Ryans död

Flera år efter olyckan gick lagförslaget igenom. Ryans law gör det nu olagligt för skolor i Ontario-området att konfiskera astmamedicin, ett beslut som hyllas av Astmaförbundet i Kanada.

– Barn behöver veta att deras medicin finns nära till hands, att de har något med sig när de springer runt på skolgården, säger Astmaförbundets chef Rob Oliphant och fortsätter:

– Stressen att inte ha tillgång till en inhalator kan faktiskt göra att astmaanfallet blir värre.

Sandra Gibbons

Sandra Gibbons, till vänster, fick efter sonens död igenom ett lagförslag om att låta barn bära sin astmamedicin i skolan. Lagen kallas för Ryans law.

Twitter

LÄS OCKSÅ: Johan, 41, kraschade helt efter sonens död

LÄS OCKSÅ: Martin, 18, dog i olycka – två veckor dog mamma Sara

Foto: Twitter, Youtube

FRÅN FÖRSTASIDAN