Nu kan du få tillbaka 6 000 kronor för dyra elen – så går det till

Energiminister Khashayar Farmanbar, socialdemokraterna.

Foto: TV4, Fredrik Sandberg / TT, Anne Dillner / Scandinav
Nu vill regeringen kompensera de som drabbats allra hårdast av de skenande elpriserna.
På onsdagen meddelade finansminister Mikael Damberg (S) att svenskar kan få upp till 6 000 kronor.
– Regeringen kommer avsätta drygt sex miljarder kronor i stöd för att kompensera de hushåll som drabbats hårdast, säger Damberg.

Elpriserna har skjutit i höjden de senaste månaderna och många svenskar står nu och funderar över hur de ska klara av de skyhöga räkningarna. Moderaterna har önskat fler åtgärder från regeringen och själva föreslagit slopad elskatt under januari och februari.

Snösmocka drar in över landet – stänger skolorna

Så ska hushållen kompenseras för dyra elen

Klockan 08.15 på onsdagen höll finansminister Mikael Damberg (S) och energiminister Khashayar Farmanbar (S) en pressträff om de höga priserna.

Under pressträffen meddelade Mikael Damberg att regeringen kommer att avsätta sex miljarder kronor i stöd för att kompensera de 1,8 miljoner hushåll som drabbats hårdast av de ökade elpriserna.

– Elkompensationerna når över 1,8 miljoner hushåll och innebär totalt 6 000 kronor för de som har en elförbrukning som överstiger 2 000 kilowattimmar per månad.

Finansminister Mikael Damberg.

”En exceptionell åtgärd”, säger Mikael Damberg om det unika beslutet.

Lotte Fernvall / Aftonbladet

Mikael Damberg: ”Exceptionell åtgärd”

Det är ovanligt att staten går in och kompenserar hushållen på det här sättet, menar Mikael Damberg men säger att det nu är läge för detta:

– Det här är en exceptionell åtgärd i en exceptionell situation.

FÅ SVERIGES HETASTE NÖJESNYHETER FÖRST: Ladda ned nya Hänt-appen här!

Familjerna rasar mot populära barnföreställningen: ”Riktigt dåligt”

Behöver inte söka pengarna själv

Exakt hur stödet ska utformas är inte klart, men tanken är att kompensationen ska ske enligt en trappa där den som förbrukat mest får mest. Pengarna ska betalas ut automatiskt till de hushåll som omfattas utan att de behöver ansöka om det, enligt ett pressmeddelande från regeringen.

Konsumenterna ska kompenseras för de höga kostnaderna under december, januari och februari. Oppositionen tycker regeringen är sen på bollen och kallar förslaget framstressat.

Khashayar Farmanbar, energiminister.

Khashayar Farmanbar, energiminister, berättar att pengarna ska dras på framtida räkningar.

TV4

Så får du del av pengarna: Avdrag på framtida räkningar

Totalkostnaden för staten blir sex miljarder kronor, men å andra sidan drar Sverige in ungefär lika mycket i ökade momsintäkter på det skyhöga elpriset, rapporterar TV4.

– Som vi har tänkt ska det här gå på framtida elräkningar, som ett avdrag, så man behöver inte ansöka om det. Det finns ett tak för de som konsumerar mer är 2 000 kilowattimmar, men en stor del kommer gå till vanligt folk som bor i radhus, småhus eller villor, säger Khashayar Farmanbar till kanalen.

Enligt honom kommer kompensationen nå var tredje svensk. Men utbetalningen kan dröja och pengarna lär inte rulla in till hushållen i vare sig januari eller februari.

– Vi går nu till elnätsbolagen för att se till att ersättningen betalas ut till de som drabbats. Det är en komplicerad åtgärd, sa Khashayar Farmanbar på pressträffen.

Kraftnätsledningar.

Elpriset har skenat till rekordhöga nivåer på senaste tiden.

Johan Nilsson / TT

”Är alldeles för höga”

Energiminister Khashayar Farmanbar konstaterar att elpriserna under de kalla vintermånaderna varit ohållbara:

– De elpriser som vi har sett under hösten och under vintern är alldeles för höga. Vi ska inte ligga på de nivåerna, säger han under pressträffen.

LÄS OCKSÅ: Teddy, 15, dog på planen – mitt framför pappan

LÄS OCKSÅ: Svenske stjärnans plötsliga vaccinvägran

FOTO: Lotte Fernvall / Aftonbladet, Johan Nilsson / TT, FREDRIK SANDBERG / TT, TV4, Anne Dillner/Scandinav

SENASTE NYTT!