Så sparar du in på elkostnaderna – tipsen som hjälper dig elda rätt

Naturvårdsverkets expert Roger Sedin.

FOTO: SVT/TT
Priset på el fortsätter att ligga på en hög nivå och ger hushållen huvudvärk.
För att dra ned på sina kostnader vänder sig många till vedeldning för att värma upp huset.
Här är tipsen som hjälper dig på rätt väg när du börjar elda.
Nils van der Poel tackade nej till kungen
0:25

Efter reklamen: Nils van der Poel tackade nej till kungen

(0:25)

Slå på ljud

I september betalde de svenska hushållen i genomsnitt 53 procent mer för elen än de gjorde samma månad förra året, enligt siffror från SCB. Många hushåll går på knäna när siffrorna på fakturan stigit med flera tusen kronor.

Ett knep för att dra ned på elförbrukningen är att elda med ved. Det är ett knep som många snappat upp. På köp- och säljsajten Blocket har säljannonser för ved ökat näst mest av alla annonskategorier, något som Hänt Nyheter tidigare rapporterat om.

SVT Nyheter och Naturvårdsverkets expert Roger Sedin har listat de bästa tipsen för att lyckas med vedeldningen hemma – här är de.

Veden ska vara torr

För att du ska lyckas med eldningen i kaminen eller pannan behöver vedträna vara torra. Torr ved brinner bättre än blöt eller fuktig ved. Elden ger också ifrån sig mindre föroreningar som kan vara skadlig för personerna i hushållet och miljön.

Elda med bara vedträn (och inget annat)

Roger Sedin berättar också att det bästa är att bara elda med ved eller pellets och inget annat. Du ska alltså inte slänga in papper eller kartong för att få fart på elden. Detta är för att det ger mindre föroreningar, men också för att vissa saker är förbjudna att elda, som till exempel hushållsavfall eller impregnerat virke.

Få fart på brasan

Bäst effekt får du om du inte ”myseldar” eller ”pyreldar”, berättar Roger Sedin för SVT. Elden ska vara så kraftig som förutsättningarna tillåter den att vara. Det ska finnas gott om lufttillförsel – då får man fart på elden.

FOTO: TT/SVT

FRÅN FÖRSTASIDAN