ekonomi

Så sänkte husägarna elräkningen till 500 kronor: ”Ekonomisk sport”

En öppen vedspis med ett vedträ och Linda Elvingson.

FOTO: SVT

Husägaren Linda Elvingson och hennes familj fick en elräkning på bara 502 kronor i september när elpriserna sköt i höjden.
Nu berättar hon hur de har gjort för att sänka sin elanvändning med hela 80 procent.
– Blir det riktigt kallt sover också barnen i samma rum som oss, säger Linda Elvingson till SVT.

Linda Elvingson bor tillsammans med sin sambo och två söner i en litet torp på 80 kvadratmeter utanför Uppsala. Trots att kylan har tagit ett grepp om Sverige har familjen inte satt på värmen efter sommaren.

Eldar två gånger om dagen

De eldar i stället md ved i sin kakelugn två gånger om dagen.

– Eldar man två gånger om dagen i kakelungen så värms hela huset. Och blir det riktigt kallt sover också barnen i samma rum som oss, berättar Linda Elvingson.

Familjen har heller inte satt på varmvattnet utan värmer i stället upp vatten för disk och bad på vedspisen som de drar igång ibland.

– Jag tror inte att släcka lampor är tillräckligt. I alla fall inte i mitt hushåll. Sen så behöver inte det ena utesluta det andra. Ibland drar vi på spisen och Jonas kokar sitt morgonkaffe i kaffebryggaren, berättar Linda Elvingson.

Minskat elanvändningen med 80 procent: ”Solidaritet”

Omställningen har gett resultat och familjens elanvändning har minskat med hela 80 procent under september. Den senaste elräkningen var därför bara på 502 kronor. Om familjen hade förbrukat lika mycket el som de gjorde under samma månad i fjol hade räkningen landat på 2800 kronor.

– För mig är det en ekonomisk sport. Men sen så handlar det om solidaritet. Om vi nu har elbrist, då måste jag göra vad jag kan för att minska förbrukningen, säger hon.

FOTO: SVT

FRÅN FÖRSTASIDAN