Din vän kan vara rysk spion: ”Måste vara på tårna”

Henrik Häggström menar att vem som helst kan vara rysk spion.

FOTO: TT/TV4
Antalet spionfall har ökat och Sverige är en av måltavlorna.
En rysk spion kan finnas – i din omgivning.
– Vi måste vara på tårna och förstå att det här är på allvar, säger Henrik Häggström på Försvarshögskolan till TV4.
Ryska piloten träffas – skjuter ut sig från stridsplanet
0:32

Efter reklamen: Ryska piloten träffas – skjuter ut sig från stridsplanet

(0:32)

Slå på ljud

För drygt ett år sedan dömdes en man från Göteborg till tre års fängelse för att ha spionerat på Volvo och Scania för Rysslands räkning. Och för bara några dagar sedan greps en man i Norge misstänkt för att vara en ”sovande” rysk spion.

En studie som Totalförsvarets forskningsinstitut tidigare har publicerat visar att Ryssland ligger bakom den stora majoriteten av spionfall i Europa och att spionaget mot Sverige har ökat de senaste åren.

Henrik Häggström: ”Svåra att upptäcka”

Men vem är den typiske spionen?

Det finns olika typer och de vanligaste är ambassadörer som bedriver hemligt spionarbete, men det kan också vara vem som helst på din arbetsplats eller omgivning.

En ”sovande” spion kan ha vistats i landet illegalt under en längre tid och har byggt upp ett liv under falsk identitet.

– De är svåra att upptäcka. De har sovit under en längre period, men vaknat till liv just nu med tanke på säkerhetsläget i vår omvärld. De får samtalet; nu är det dags att göra skäl för pengarna, säger Henrik Häggström, biträdande chef på avdelningen för analysstöd i Försvarshögskolan, till TV4.

– De blir rekryterade på olika sätt och det är långt ifrån givet att det är någon som bryter på ryska som försöker närma sig dig och prata med dig. Detta har föregåtts av gediget analysarbete. Det kan vara vem som helst, men det är vanligare med folk som jobbar på arbetsplatser eller universitet, fortsätter han.

Henrik Häggström i en intervju med TV4.

Säpo jobbar hårt

Enligt Totalförsvarets studie har de som rekryterar ofta kartlagt målpersonen och bygger gradvis upp en relation genom att använda sig av smicker och pengar – men i vissa fall även hot och tvång.

Målpersoner beskrivs ofta som sårbara.

– Det är väldigt viktigt på en arbetsplats att prata om det på ett normalt sätt i fikarummet. Vi måste vara på tårna och förstå att det här är på allvar.

Daniel Stenling, chef för kontraspionaget på Säkerhetspolisen, har i en tidigare intervju med Sveriges Radio betonat att Säpo arbetar hårt för att kontra det ryska spionaget.

– Vi försöker få fram om det handlar om en underrättelseofficer eller en värvad spion med olika metoder som vi har. Den andra metoden är att ta reda på vad deras mål är, eller så jobbar vi mer strukturerat med att hjälpa till med underrättelsemål, till exempel för företag, individer och myndigheter, säger han.

Vem som helst på din arbetsplats kan vara spion.

FOTO: TT/TV4

FRÅN FÖRSTASIDAN