ekonomi

Så påverkas din ekonomi av trippelhöjda USA-räntan

En plånbok med sedlar och kort i samt Alexander Norén.

FOTO: Henrik Isaksson TT/SVT
USA:s centralbank trippelhöjde styrräntan i USA vilket kommer få stor påverkan i Sverige.
Men hur påverkar detta din ekonomi? SVT:s expert Alexander Norén reder ut.
Stefan Ingves: "Amorteringskravet ska inte tas bort"
0:40

Efter reklamen: Stefan Ingves: "Amorteringskravet ska inte tas bort"

(0:40)

Slå på ljud

På onsdagskvällen kom beskedet att USA:s centralbank trippelhöjer styrräntan med 0,75 procentenheter. Detta i ett försök att hindra den skenande inflationen, det vill säga den allmänna prishöjningen, i landet. Det är den fjärde höjningen hittills i år för att balansera ekonomin.

Men hur påverkar egentligen ett beslut så långt bort din plånbok? SVT:s expert Alexander Norén reder ut hur räntebeslutet påverkar dig.

Dollarn blir mer värd och kronan mindre

När räntan går upp i USA blir det mer lönsamt att placera sina pengar i amerikanska räntepapper. För att köpa amerikanska räntepapper måste man växla sin egen valuta till amerikanska dollar och när efterfrågan på dollar ökar så stiger den i pris jämfört med andra valutor. Exempelvis blir den svenska kronan mindre värd, förklarar Norén.

Bra för exportföretagen – dåligt för svenskarna

– En svagare krona är kanske skönt för svensk exportindustri vars varor blir billigare på världsmarknaden. Men det är dåligt för oss svenskar för den import som vi köper blir dyrare. Och en stor del av importen prissätts i dollar och då blir det som att vi importerar ännu mer inflation, säger Alexander Norén och förklarar att Sverige därför måste höja räntan även för svenskarna i förebyggande syfte.

– Så att vi hänger med i räntehöjningsracet för annars kommer den svagare kronan att leda till att vi får ännu mer inflation här, säger Norén.

FOTO: Henrik Isaksson TT/SVT

FRÅN FÖRSTASIDAN