Ny forskning: Så ofta har folk i olika åldrar sex – egentligen

Med ålder och krämpor minskar tillfällena vi har sex, men inte nödvändigtvis lusten.

Isabell Höjman / TT, Sam Edwards / CAIA images,
Hur mycket sex har folk egentligen?
Enligt en studie är svaret flera gånger i veckan – åtminstone i vissa åldrar.
Är du dessutom gift verkar chanserna öka.

Hur många gånger i veckan man har sex verkar minska för det flesta i takt med att vi blir äldre. Men enligt forskare handlar det inte om att sexlusten gått ner.

Det är ytterligare tre faktorer som väger in, utöver ålder, för hur ofta vi har sex: hälsa, sexlust och relationsstatus, visar en studie från Kinsey institutet för forskning kring sex, reproduktion och genus, skriver The Sun.

Par som har sex.
isabell Höjman/TT

30-plussare har sex två gånger i veckan

Inte helt förvånade är det 18 till 29-åringar som har mest sex, gärna tre gånger i veckan. I snitt rumlar de runt i sänghalmen 112 gånger per år, enligt studien.

Nästa åldersgrupp, 30 till 39 år, ligger 86 gånger per år – ungefär två gånger i veckan. 40 till 49-åringarna är inte så mycket sämre, de ser till att få till det 69 gånger om året i runda slängar.

Relationer spelar in

Men relationsstatus spelar en stor roll för hur sexuellt aktiva vi är, enligt studien.

34 procent av de gifta paren har sex två eller tre gånger i veckan, 45 procent några gånger i månaden och 13 procent har sex enbart några gånger per år.

SNOOZA? Därför mår morgonpigga bättre än nattugglor
Sam Edwards

Äldre vill ha mer sex

Som ni märker, minskar antalet gånger vi har sex rätt dramatiskt i takt med att vi blir äldre. Men en hel del äldre tycker inte att åldern påverkar deras sexliv negativt. En femtedel av alla pensionärer i Storbritannien har sex flera gånger i månaden och en av tio har sex minst en gång i veckan, skriver The Sun.

Och många äldre vill ha sex oftare, enligt en undersökning gjord på uppdrag av BBC radio.

4 av 10 äldre svarade att de gärna haft mer sex än de har i dag och tre gånger fler män än kvinnor var missnöjda med frekvensen.

Ökad risk för hälsoproblem

Anledningen till att det ändå inte blir så, skriver forskaren och psykologen Justin Lehmiller vid Ball State University i Indiana, USA, är att vi drabbas av kroniska sjukdomar, smärta och andra hälsobekymmer när vi ådras.

”Huvuddragen som framkom från de här studierna är att när vi åldras ökar risken för att drabbas av kroniska hälsoproblem och detta påverkar i sin tur frekvensen och kvaliteten på den sexuella aktiviteten”, skriver han i en sammanfattande text på Kinsey institutets hemsida.

Justin Lehmiller är forskare och assisterande professor vid Ball State University i USA.

Forskaren Justin Lehmiller har sammanfattat flera studier kring ålder och sexuell hälsa.

Kinsey instututet

LÄS OCKSÅ: 10 tips för DIG när du ska ut på dejt – så ser du om det går bra

LÄS OCKSÅ: Efter skandalerna – så lever ”Octomom” och barnen i dag

FOTO: Isabell Höjman/TT, Sam Edwards/CAIA images, Kinsey institutet

Senaste nytt