Gravida med covid vårdas på iva – över 50 tvingades föda för tidigt

Graviditetstest. Gravid kvinna med förkylningssymptom.

FOTO: Isabell Höjman / TT
50 gravida kvinnor har tvingats föda för tidigt efter att de fått svår covid.
Men överläkaren Karin Pettersson tror att fler gravida är drabbade.
– Det är bara toppen på ett isberg, säger hon till Ekot.

Gravida anses löpa en något förhöjd risk att bli svårt sjuka om de smittas av covid-19 och coronaviruset har visat sig kunna kopplas samman med risken för en för tidig födsel. Sedan maj förra året rekommenderar Folkhälsomyndigheten att gravida vaccinerar sig.

Nu visar siffror från Karolinska Institutet att 84 gravida kvinnor vårdats inom intensivvården för corona. Över 50 av dem blev tvugna att föda för tidigt på grund av att de drabbats av svår covid-19, rapporterar Ekot.

Exklusivt
Madelene kollapsade plötsligt – räddades av sonen Vincents

”Kvinnor blir så dåliga att vi måste sätta igång förlossningen”

Karin Pettersson är överläkare på förlossningen på Karolinska i Huddinge och docent i förlossningsvård och berättar om läget. En för tidig födsel innebär flertalet ökade risker för barnet.

– Varje vecka nu har vi kvinnor som insjuknar i covid och blir så dåliga att vi måste sätta igång förlossningen och i hög utsträckning är de barnen för tidigt födda, säger hon till Ekot.

Ett graviditetstest och en bild på överläkaren Karin Pettersson.

Karin Pettersson ser gravida varje vecka som tvingas födas tidigare på grund av att de fått corona.

Isabell Höjman / TT, Privat

”Toppen av ett isberg”

Karolinska institutet har samkört uppgifter från intensivvårdsregistret med graviditetsregistret, men siffrorna för kvinnor som tvingats förlösa för tidigt på grund av svår corona är antagligen betydligt högre än så, menar Karin Pettersson.

– Det är bara toppen på ett isberg, för väldigt många kvinnor hamnar inte i intensivvården utan på en infektionsavdelning eller förlossningsavdelning och går kanske direkt därifrån till kejsarsnitt.

FÅ SVERIGES HETASTE NÖJESNYHETER FÖRST: Ladda ned nya Hänt-appen här!

Gravid kvinna med förkylning.

Det är ovanligt att gravida som får influensa behöver vårdas på iva.

Isabell Höjman / TT

Extremt ovanligt att gravida får intensivvård för influensa

Det föds 120 000 barn i Sverige varje år och av dem föds fem procent för tidigt, så de här siffrorna påverkar inte den statistiken. Men att så många gravida vårdas inom intensivvården sticker ändå ut jämfört med andra infektionssjukdomar, enligt Karin Pettersson

– Det är extremt ovanligt att en kvinna som får influensa under en graviditet vårdas på intensivvårdsavdelning, det kanske kan röra sig om något eller några fall per år i Sverige. Det här är något helt annat, det här har vi aldrig varit med om.

Glädjebeskeden efter oron för smittan – läkarnas fynd i toalettvattnet

Så många gravida är vaccinerade

Hur många av de 84 gravida som vårdats på IVA och förlöst för tidigt som var vaccinerade är oklart.

Enligt Folkhälsomyndighetens statistik från den 12 januari var 64 procent av kvinnorna som födde barn vaccinerade med en minst en dos. 60 procent hade fått två doser vaccin. Trots att gravida löper högre risk för att drabbas av allvarlig sjukdom är alltså vaccinationstäckningen lägre i gruppen än bland kvinnor i samma ålder.

LÄS OCKSÅ: Så träffade Armand Duplantis sin flickvän Desiré Inglander

LÄS OCKSÅ: Amari, 8, blev dålig i skolan – dog i sin pappas famn

FOTO: Isabell Höjman / TT

SENASTE NYTT!