ekonomi

Världens rikaste personer 2023 – så lever familjerna: ”Sparsam”

Så lever världens rikaste personer 2023.

FOTO: TT/ARKIV
En har äger lyxvarumärken som resulterat i tusentals miljarder kronor.
En annan bor spartanskt i sin gamla villa från 1957.
Så här lever världens 5 rikaste personer.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Filippa Rådins lyxpresent till Anja Pärson: ”Det dyraste jag köpt”
0:34

Efter reklamen: Filippa Rådins lyxpresent till Anja Pärson: ”Det dyraste jag köpt”

(0:34)

Slå på ljud

Bernard Arnault, 74

Fransmannen är god för 211 miljarder dollar, motsvarande 2,2 biljoner svenska kronor.

Han är grundare av LVMH, världens största lyxvaruimperium som inkluderar champagneproducenten Moët et Chandon, cognacproducenten Hennessy, modehusen Louis Vuitton, Dior, Marc Jacobs – samt ett 60-tal andra dotterbolag med kända varumärken.

Trots den ekonomiska oron i världen, hög inflation och börsfall har lyxkonsumtionen ökat i både Europa och USA och Arnaults pengar bara växer. Nu anses han vara världens rikaste person.

På det privata planet är Bernard gift med Hélène Mercier sedan 1991, en kanadensisk konsertpianist, och tillsammans har paret de tre barnen Alexandré, 31, Frédéric, 28, och Jean, 25. Han har dessutom två andra barn, Delphine, 48, och Antoine, 45, från ett tidigare äktenskap.

Samtliga barn har framskjutna roller inom koncernen och Bernard själv har valt att bosätta sig i Paris. Men han äger också privata bostäder i Bordeaux, Alperna, Beverly Hills och har en egen ö i Bahamas. Dessutom är han ägare av den kända superyachten Symphony som värderas till runt en miljard kronor. Bernard har också ett eget privatplan och äger extremt exklusiva konstverk från bland andra Picasso och Andy Warhol.

Bernard Arnault

Vincent Isore

Hela familjen Arnault.

Lewis Joly/JDD/SIPA/Shutterstock

Den omtalade yachten Symphony.

JBMPhotos

Elon Musk, 51

Entreprenören är en av världens mest omtalade personer efter alla sina enorma projekt, men kanske mest känd för att ha grundat bilmärket Tesla.

Musk, som föddes i Sydafrika, har trots sitt händelserika yrkesliv även hunnit skaffa nio (!) barn. Men första barnet, Nevada Alexander, som föddes 2002, avled dock tragiskt i plötslig spädbarnsdöd efter tio veckor.

Två år senare föddes tvillingarna Griffin och Vivian, men däremot har den sistnämnda sagt upp kontakten med sin framgångsrike far och har ansökt om att juridiskt byta kön.

I januari 2006 fick Elon Musk trillingar när Kai, Saxon och Damian föddes. Därefter valde han att separera från sin fru och barnens mamma, Justine Wilson, men det hindrade inte Musk från att skaffa fler barn.

I maj 2020 föddes nionde barnet tillsammans med artisten Claire Elise Boucher och sonen döptes till X AE A-Xll, men kallas ”X”.

Musk och Claire Elise Boucher har sedan valt att separera och det finns inga uppgifter om att miljardären träffat en ny kvinna.

Trots att han är en av världens rikaste personer är han, enligt mamman Maye Musk, inte ett dugg intresserad av materiella ting. Musk uppger också själv att han bor i ett litet hus på 37 kvadratmeter, värt endast 475 000 kronor.

– Ingen tror att jag lever i det här huset, har han tidigare sagt i intervjuer.

Elon Musk är bland annat grundare av Tesla.

ELIOT BLONDET-POOL/SIPA/Shutterstock

I ett sådant här hus uppger Elon Musk själv att han bor i – endast 37 kvadratmeter.

Jeff Bezos, 59

Amazon-grundaren har varit rubrikernas man de senaste åren på grund av en otrohetsskandal som kostade honom äktenskapet med MacKenzie Scott.

Det kostade honom även…en rejäl slant.

När paret skiljde sig 2019 efter 27 år som gifta tvingades han att ge bort 25 procent av sina aktier i Amazon till henne.

Det gjorde att MacKenzie plötsligt klev upp på tredjeplats på listan över världens rikaste kvinnor.

Paret har fyra barn ihop, alla adopterade från Kina.

Bezos uppges nu ha förlovat sig med Emmy-belönade journalisten Lauren Sánchez, 53, som var kvinnan han hade en utomäktenskaplig romans med. Paret bor i Washington, USA,

Båda är drivande i ett projekt där Bezos vill skänka bort större delen av sin förmögenhet för att bekämpa klimatförändringarna.

Jeff Bezos och exfrun MacKenzie Scott som fick 25 procent av aktierna i Amazon vid skilsmässan.

DANNY MOLOSHOK

Jeff Bezos med nya kärleken Lauren Sánchez.

MEGA/Backgrid / MEGA

Larry Ellison, 78

Amerikanen grundade databasjätten Oracle 1977 vilket gjort honom till världens fjärde rikaste person – och den rikaste vd:n i världen.

Familjelivet har dock varit mer stormigt än hans yrkeskarriär. Han har varit gift – och skilt sig – fyra gånger. En intressant detalj från ett av hans bröllop, med romanförfattaren Melanie Craft 2003, är att vännen och Apple-grundaren Steve Jobs hade en roll som…bröllopsfotograf.

Om Elon Musk inte är intresserad av materiella ting så går detsamma inte att säga om Larry Ellison.

Utöver flera exklusiva bilar ägde han tidigare den 138 meter långa Rising Sun, en av världens största yachter, men den tvingades han sälja 2010 på grund av en ekonomisk nedgång.

Men trots det så bestod båtlivet och Ellison grundade Team Oracle, ett av de bättre seglingsteamen som brukar tävla i prestigefulla Americas cup.

Han har också köpt den dyraste fastigheten genom tiderna i Florida när han slog till på en privat ö i Palm Beach.

Ellisons barn, Margaret, 37 och David, 40, har också lyckas bra i yrkeslivet och båda jobbar som framgångsrika filmproducenter och ägare av mediabolag.

Larry Ellisson.

Mark J. Terrill

Warren Buffett, 92

Det mest anmärkningsvärda med affärsmannen, som grundade Berkshire Hathaway, är hans sparsamma liv. Trots att han kan köpa vad han vill bor han exempelvis kvar i sin medelklassvilla, som han köpte 1957, utanför hemstaden Omaha.

Buffett är sedan 2006 gift med Astrid Menks och innan det hade han ett långvarigt äktenskap med Susan Buffett som dog 2004. Tillsammans har Warren och Susan barnen Howard Graham, 68, Susan Alice, 69, och Peter, 65. Samtliga har valt helt spridda karriärer. Den sistnämnde är musiker, kompositör och filantrop. Susan Alice är mest känd för sitt välgörenhetsarbete och Howard Graham är före detta politiker, filantrop, bonde och naturvårdare.

Warren Buffet.

Nati Harnik

Warren Buffets bostad i Omahas förorter där han bott sedan 1957.

FOTO: TT/ARKIV

FRÅN FÖRSTASIDAN