gudrun schyman

Så lever Gudrun Schyman i dag – lyxlivet på Österlen med kärleken Jacques

Så lever Gudrun Schyman i dag – lyxlivet på Österlen med kärleken Jacques

Foto: Thomas Karlsson/DN/TT
Gudrun Schyman avslöjar detaljerna – i relationen med den okände fransmannen.
– Det fanns en stark attraktion mellan oss och sedan gick det fort, säger Gudrun Schyman till Amelia.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Husen rasar efter jordbävningen i Turkiet och Syrien
0:34

Efter reklamen: Husen rasar efter jordbävningen i Turkiet och Syrien

(0:34)

Slå på ljud

Få kan ha missat den politiska naturkraften Gudrun Schyman, 74.

Som partiledare för Vänsterpartiet tog hon Sverige med storm – och vann valet 1998 med rekordstort väljarstöd på 12 procent.

2005 blev hon återigen partiledare, denna gång för Feministiskt Intiativ, och fick partiet in i EU-parlamentet. Men partiet missade med ett valresultatet på 3,1 procent komma in i riksdagen som har en spärr på 4 procent.

Brände 100 000 kronor

Flera gånger har hon hamnat i politiska skandaler. Som när hon i en riksdagsmotion förslog, av media kallat, ”manskatt”. Eller när hon under den politiska veckan i Almedalen på Gotland brände 100 000 kronor i kontanter över en grill 2010.

En sak är säker – få kan ha missat Gudrun Schyman. Men vad gör hon i dag?

I en intervju med Amelia berättar hon om livet på Österlen. Hon lever tillsammans med kärlekenJacques Öhlund, 82, på den vackra Klockaregården i Gladsax.

Gudrun Schyman, 74 och kärleken Jacques Öhlund, 82.

Foto: Karin Törnblom/TT

Men trots att att Gudrun Schyman lämnat Stockholm och storstadstressen, så betyder det inte att hon är sysslolös. Hon är numera ansiktet utåt för Klimatalliansen. Fram till 2022 satt hon i Simrishamns kommunfullmäktige.

”Inga som helst planer på att pensionera mig”

För Amelia berättar hon om livet efter storpolitken.

– Jag har inga som helst planer på att pensionera mig eftersom jag tycker politik är så roligt. För mig är det inte vattentäta skott mellan politiken och livet, för politiken handlar ju om livet även om den inte är hela livet.

– Min största styrka som politiker är nog att jag kan prata så att människor förstår, och på ett sätt som inspirerar till handling. Min svaghet är att jag ibland kanske har lite för bråttom, även om jag sällan anser det själv. Jag ligger alltid långt fram vilket ju kan ställa till problem ibland. Jag är lite otålig, haha, säger Gudrun Schyman.

”Det fanns en stark attraktion mellan oss”

Hon öppnar även upp om livet med kärleken Jacques Öhlund.

– Vi blev ett par 2001, men träffades redan några år tidigare när han var delegationsledare för det franska Vänsterpartiet. De var på besök Sverige, och han var min tolk när jag besökte dem i Paris.

– Det uppstod en viss spänning så vi bytte telefonnummer, och när Jacques var på besök i Sverige nästa gång kom han förbi och hälsade på. Då kunde vi konstatera att det fanns en stark attraktion mellan oss och sedan gick det fort, och han flyttade in hos mig bara några månader senare, säger den forna partiledaren.

Foto: TT

FRÅN FÖRSTASIDAN