TRENDAR JUST NU!Hänt ExklusivtFarmen 2024Vilka gick till final i Melodifestivalen?Mästarnas Mästare 2024Kändisintervjuer du vill se

Så klär sig partiledarna på Nobelfesten: ”Utrymme för mat”

10 dec, 2022 
https://image.hant.se/image-8821053?imageId=8821053&width=1320&height=1320&cropw=100&croph=100&x=0&y=0
Sarah Rätzer
Ebba Busch, Märta Stenevi och Ulf Kristersson med frun Birgitta Ed
Vad är väl en bal på kungliga slottet?
Förutom att hylla vetenskapen är det också en högtid för modeintresserade att kolla in vad alla har på sig.
Så här klädde sig våra svenska partiledare på Nobelfesten.
Annons
Jimmie Åkesson (SD) om inbjudan till NobelfestenBrand logo
Jimmie Åkesson (SD) om inbjudan till Nobelfesten

Partiledarna har valt lite olika vägar och stilar inför årets största fest – från en klänning gjord av tyg som annars skulle ha bränts upp till en glittrande skapelse från kända designern Frida Jonsvens. Flera av dem hade miljö. hållbarhet och återbruk i fokus bakom sina val.

Flera av partiledarna delade med sig av sina förberedelser inför Nobelfesten i sina sociala medier. Centerpartiets Annie Lööf, 39, la ut på Instagram redan vid 12-tiden på lördagen att hon startade förberedelserna med hår och smink.

Ulf Kristersson och frun Birgitta Ed

Statsminister Ulf Kristersson, 58, hade valt en klassisk frack kvällen till ära. Frun Birgitta Ed, 54, var klädd i en mörkblå klänning med v-ringning och passande nog med en kors som halsband då hon är blivande präst.

Annons
Birgitta Ed och maken Ulf Kristersson.
Birgitta Ed och maken Ulf Kristersson.

Magdalena Andersson och maken Richard Friberg

Socialdemokraternas Magdalena Andersson, 55, bar en blåglittrig klänning med hög rundad hals. Maken Richard Friberg, 55, bar en frack.

Magdalena Andersson och maken Richard Friberg.
Magdalena Andersson och maken Richard Friberg.

Annie Lööf och maken Carl-Johan Lööf

Centerpartiets Annie Lööf, 39, bar passande nog en grönglittrig klänning signerad designern Frida Johnsvens som tidigare har designat till bland andra Kronprinsnessan Victoria. Maken Carl-Johan Lööf, 43, bar en klassisk frack.

– Jag valde en grön klänning idag inte bara för jag är centerpartist utan vi vill symbolisera hållbarhet och miljö så det här är en återbruksklänning. Överdelen har använts vid ett tidigare tillfälle och då har man då sytt på den här långa nobelkjolen, sa Annie Lööf i SVT:s sändning inför Nobelbanketten.

Annons
Carl-Johan Lööf och Annie Lööf.
Carl-Johan Lööf och Annie Lööf.
Carl-Johan Lööf och Annie Lööf.
Carl-Johan Lööf och Annie Lööf.

Nooshi Dadgostar med sin sambo Martin Westergren

Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar, 37, bar en ljusrosa klänning med paljetter. Här med sambon Martin Westergren, 43, i sin frack.

Nooshi Dadgostar med sambon Martin Westergren.
Nooshi Dadgostar med sambon Martin Westergren.

Ebba Busch

Energi- och näringsminister Ebba Busch, 35 bar en tvåfärgad klänning med en vit topp i spets och en böljande nederdel i svart signerad designern Camilla Thulin.

Annons

– Det är faktiskt ett återbruk från 2019 för de som mot förmodan kommer ihåg klänningar från då. Så kjolen är densamma sedan är det sytt på ett nytt liv. Så den är klassisk men med en twist och utrymme för mat i världsklass när man väl bjuds på såhär fin fest, sa Ebba Bush om sin klänning i SVT:s sändning inför Nobelmiddagen.

Ebba Busch i sin klänning på Nobelfesten.

Märta Stenvi

Miljöpartiets ena språkrör Märta Stenevi, 46, bar en klänning från designers Louise Xin som använder redan använt tyg för att skapa sina kläder, vilket partiledaren skriver om på Instagram. Xins klänningar går dessutom bara att hyra och kan inte köpas berättar.

”Hon låter kunskapen om klimatförändringarna, exploateringen av naturen och hoten mot mänskliga rättigheter sätta ramarna och villkoren för henens skapande”, skriver Stenevi på Instagram.

Annons
Märta Stenevi
Märta Stenvi i sin Nobelkreation.

Johan Pehrson och särbon Marie Brodin

Liberalernas partiledare Johan Pehrsons, 54 särbo Marie Brodin, 49, var klädd i en klänning som gjorts av studenter på Nordiska Textilakademin i Borås. Det var Marie Brodin själv som hörd av sig till skolan och bad dem ta fram en klänning till henne.

En tävling utlystes på skolan som vanns av studenterna Kimberly Cisterna och Johanna Jirevall, skriver Göteborgsposten.

– Jag började gråta när jag fick reda på det, jag ringde Johanna direkt som bara skrek på andra sidan luren, säger Kimberly Cisterna till tidningen.

Johan Pehrson la själv ut bilder och information om klänningen på sin Instagram under Nobeldagen.

”Klänningen görs av ”deadstock” överblivet tyg som skulle bränts upp eftersom det inte sålts”, skriver Johan Pehrson.

– Jag är så glad att elever vid nordiska textilakademin vill designa min klänning. Att kunna använda sig av sk deadstock där tyget är överblivet från annan textilproduktion och ta med något till den blå hallen som annars skulle gå till förbränning är spännande år 2022 när cirkularitet är en självklarhet, säger Marie Brodin till Hänt Nyheter.

Marie Brodin får sin klänning sydd inför Nobelfesten.
Marie Brodin får sin klänning sydd inför Nobelfesten.
Johan Pehrsson och särbon Marie Brodin i SVT:s prisutdelningssändning.
Johan Pehrsson och särbon Marie Brodin i SVT:s prisutdelningssändning.

FOTO: SVT/TT/Instagram

Annons