Så kan krisen i Ukraina påverka Sverige – experternas värdefulla tips

Magdalena Andersson och Vladimir Putin

Ryssland har tagit sig in och bombar nu ukrainska städer.
Konflikten kan även komma att påverka det svenska samhället.
– Då är det himla trevligt att ha mat hemma och att ha kontanter och kanske ha tankat upp sin bil, säger författaren Jon Svärdhagen.

0:50

Efter reklamen: Magdalena Andersson (S) om Ukrainakrisen

(0:50)

I ett tal till nationen meddelade Rysslands president Vladimir Putin, 69, att man inlett en ”speciell militär operation” i Ukraina. Sen hördes explosioner i bland annat Kiev, Odessa, Mariupol och i Donbass-området.

– Till alla som överväger att utifrån blanda sig i: Om ni gör det, kommer ni möta konsekvenser större än någon av er mött genom historien. Samtliga relevanta beslut har tagits. Jag hoppas ni lyssnar, sa Vladimir Putin i talet, enligt Politico.

FÅ SVERIGES HETASTE NÖJESNYHETER FÖRST: Ladda ned nya Hänt-appen här!

Vladimir Putin

Vladimir Putin, 69, meddelade klockan 04, svensk tid, att man inlett en ”speciell militär operation” i Ukraina.

Russian Presidential Press Service

Expertens tips för människor i kris

Världen håller andan för vad som ska hända härnäst. Sverige kan också påverkas av ett krig i Ukraina. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) skriver i ett mejl till TT att ”möjliga konsekvenser av det säkerhetspolitiska läget är ökad risk för cyberattacker, risk för störningar i försörjning av varor och tjänster samt försök till desinformation och ökad ryktesspridning”.

Jon Svärdhagen, författare till boken ”Alltid före” – som handlar om personlig beredskap inför diverse scenarion – säger till TT att det alltid är bra att se till så att man tagit ut lite pengar och fyllt på matskåpen i hemmet.

– Säg att bank-id och Swish ligger nere i kombination med att matbutikerna än en gång får stänga ner. Då är det himla trevligt att ha mat hemma och att ha kontanter och kanske ha tankat upp sin bil, säger han, enligt Aftonbladet, och betonar att det är viktigt att inte drabbas av panik.

Världens ilska mot Putin – så dyr kan krisen i Ukraina bli för dig

Risken för desinformation ökar

Björn Appelgren, folkbildare på Internetstiftelsen, säger att informationsflödet kan förändras vid en stor konflikt. Läsaren, tittaren, lyssnaren behöver vara extra källkritisk i en tid då flera aktörer vill nå ut med sitt budskap och det blir viktigt var man hämtar sina nyheter ifrån.

– Är det en tidning, radiostation eller tv-kanal som jobbar efter journalistiska, etiska principer, eller är den finansierad av regeringsmakten eller på något annat sätt? Är det en enskild tyckare, en expert eller är det din Facebook-kompis?

Magdalena Andersson

Sveriges statsminister Magdalena Andersson fördömer Rysslands offensiv mot Ukraina.

SANDBERG MAGNUS/Aftonbladet

LÄS OCKSÅ: Elizaveta uppges vara Vladimir Putins hemliga kärleksbarn

LÄS OCKSÅ: Putin i blåsväder – älskarinna har gömt 100 miljoner dollar

Foto: Twitter, Russian Presidential Press Service, SANDBERG MAGNUS/Aftonbladet

SENASTE NYTT!