TRENDAR JUST NU!Hänt ExklusivtFarmen 2024Vilka gick till final i Melodifestivalen?Mästarnas Mästare 2024Kändisintervjuer du vill se

Så greps misstänkta spionparet på bara en minut i ”Operation spjut”

22 nov, 2022 
https://image.hant.se/image-8821053?imageId=8821053&width=1320&height=1320&cropw=100&croph=100&x=0&y=0
Sarah Rätzer
En polisbils utanför huset där paret greps i ”Operation spjut”. Till höger syns en person som bär någonting utanför parets hus.
Ett par i 60-årsåldern greps av insatsstyrkan i en blixtinsats i ett lugnt villaområde utanför Stockholm på tisdagsmorgonen.
Insatsen som fått namnet ”Operation spjut” gick på bara en minut – men har planerats under en lång tid.
– Det var ett bryskt uppvaknande, säger en granne som Expressen har pratat med.
Annons
Därför siktade Theodor Engström in sig på Annie LööfBrand logo
Därför siktade Theodor Engström in sig på Annie Lööf

Vid 06 på tisdagsmorgonen bröts tystnaden i det vanligtvis lugna bostadsomårdet söder om Stockholm. Två helikoptrar från Försvarsmakten närmare sig en villa där ett par i 60-årsåldern bor.

Firade sig ner från helikopter: ”Bryskt uppvaknande”

Flera personer firade sig ner från helikoptrarna mot huset har grannar berättat för olika medier. Personerna tog sig sedan in i villan via olika fönster.

– Det var ett bryskt uppvaknande när jag vaknade av ljudet från helikoptrarna. Jag hoppade upp ur sängen och tittade ut och då såg vi helikoptrarna. Sen såg vi hur de firade ned tre-fyra personer från helikoptrar, säger en person som Expressen har pratat med.

En annan granne beskriver händelsen som tagen ur en film.

Gripna paret är invandrare från Ryssland

I räden greps ett par i 60-årsåldern, en kvinna och en man, enligt TV4 Nyheterna. De misstänks för grov olovlig underrättelseverksamhet mot Sverige och mot en främmande makt respektive medhjälp till samma brott. De anhölls senare under tisdagen.

Annons

Paret är gifta och invandrade från Ryssland vid millennieskiftet, enligt Aftonbladets uppgifter.

Paret har drivit företag inom import- och exportverksamhet av bland annat elektronikdelar och industriteknik, som omsatt uppåt 30-tals miljoner per år, skriver Aftonbladet. Och det ska vara genom dessa företag som mannen ska ha begått brotten.

”Operation spjut” genomfördes på bara en minut

Räden utfördes av polisens insatsstyrka tillsammans med Säpo och Försvarsmakten. Den har fått passande nog fått namnet ”Operation spjut” då det genomfördes på bara en minut.

– Man ska inte hinna spola ner något i toaletten eller radera några data, rent hypotetiskt, säger Stefan Hector, chef för Noas operativa avdelning, till SVT.

Insatsen har dock planerats under en längre tid, men hur lång tid vill polisen inte svara på.

– Morgonens insats var designad för att genomföras snabbt och simultant. Den var inte okomplicerad och därför användes specialister från nationella insatsstyrkan och polisflyget med stöd av Försvarsmaktens helikopterresurser, säger Stefan Hector till Aftonbladet.

Annons

Senast klockan 12.00 på fredag måste åklagare besluta om personerna ska begäras häktade eller släppas på fri fot.

FOTO: Jonas Ekströmmer TT/ Fredrik Sandberg TT

Annons