Så förlänger du livslängden på din mobil: ”Väldigt enkel sak”

Kvinna står med mobil i handen och hörlurar i öronen samt Andreas Nobell till höger.

FOTO: Maskot TT/TV4
Börjar din mobil bli långsam och konstig efter några år på nacken?
Experten Andreas Nobell ger nu sina bästa tips för att få din mobil att hålla längre.
– En väldigt enkel sak som kan hålla liv i din produkt i ett år till, säger Andreas Nobell i Nyhetsmorgon.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Världens första sms såldes på auktion för 1,1 miljoner
0:35

Efter reklamen: Världens första sms såldes på auktion för 1,1 miljoner

(0:35)

Slå på ljud

Alla har vi varit där – när mobilen blir långsam och beter sig konstigt efter att man har haft den i några år. Och batteriet som från början var jättebra laddas ur på knappt en halv dag.

Men det finns hopp för den som är redo att kasta ut mobilen genom fönstret! Experten Andreas Nobell ger här sina bästa tips för att förlänga livslängden på din mobil, i vissa fall rejält. Samtidigt sparar du även pengar och minskar ditt avtryck på miljön och klimatet.

Släng inte ut din mobil genom fönstret hur irriterad du än blir uppmanar Andreas Nobell. Låt den inte heller ligga hemma och damma utan lämna in den på återvinningscentral eller hos en elektronikkedja så att den kan återvinnas.

Bertil Ericson / TT

Expertens knep med mobilbatteriet: ”Enkel sak”

Någonting som ofta blir mycket sämre när mobilen har några år på nacken är batteriet – men här finns en enkel lösning som förlänger livslängden på din telefon, enligt Nobell, utvecklingsansvarig på TCO Development som står bakom certifiering av IT-produkter efter krav på ergonomi samt social och miljömässig hållbarhet.

– Någonting man inte tänker på är att batteriet också kan kopplas till mobilens prestanda. Så nu efter 2,5 år kan det vara så att den är långsammare än när du köpte den och det beror på att ditt batteri har blivit så pass dåligt att det inte kan ge tillräcklig kraft till din mobil. Så bara genom att byta ditt batteri kan du faktiskt få en snabbare mobil och det är någonting många inte tänker på, säger Andreas Nobell i TV4:s Nyhetsmorgon.

Andreas Nobell i Nyhetsmorgon

Andreas Nobell ger sina bästa tips för att få mobilen att hålla längre.

FOTO: TV4

– Det kan vara en väldigt enkel sak som kan hålla liv i din produkt i ett år till. Det här är det absolut bästa du kan göra för att sänka ditt avtryck när det kommer till växthusgaser kopplat till dina it-produkter, fortsätter han.

Certifiering och bättre kvalitet

Andra tips för att få mobilen att hålla så länge som möjligt är att kolla upp så att telefonen är TCO-certifierad. Då vet man att det finns en oberoende part emellan som kontrollerar att det går att byta batteri exempelvis.

– Försök också att köpa produkter som är av lite högre kvalitet än du hade tänkt dig, med lite högre prestanda, säger Nobell som ett sista tips för att vara långsiktigt smart kring din mobiltelefon.

FOTO: Maskot TT/TV4

FRÅN FÖRSTASIDAN