Så bra skyddar vaccinet mot farliga mutationen

Den indiska virusvarianten sprider sig snabbt i världen och många är oroliga att vaccinet inte ska ha någon effekt.
Men enligt forskaren Matt Hancock, som gjort en studie på sjukvårdspersonal i Indien, ser det ljust ut – en analys som delas av immunologen John Bell.
– Det ser ut som att den indiska varianten kommer att vara lika mottaglig för vaccinet som de andra, säger han till The Daily Mail.

Den indiska virusvarianten, även kallad Kent-varianten, sprider sig snabbt världen över. Inte minst i Storbritannien har den fått stort fäste och många är oroliga att den ska försena landets tilltänkta planer på att öppna upp.

Men ska man tro forskaren Matt Hancock finns det ingen större större brådska till oro. Enligt en studie som gjorts på sjukvårdspersonal i Indien så ska en dos av AstraZenecas vaccin skydda i 97 procent av fallen. Det skriver The Daily Mail.

Studien kartlade totalt 3235 personer. Endast 85 påvisade symtom, varav två av dem fick läggas in på sjukhus.

– Det ser ut som att den indiska varianten kommer att vara lika mottaglig för vaccinet som de andra, säger John Bell, immunolog på Oxfords universitet.

Indiska Kent-varianten

Den indiska virusvarianten, även kallad Kent-varianten, sprider sig snabbt världen över

Avishek Das

Boris Johnson: "Kommer göra allt"

Forskningsledaren Matt Hancock är lyrisk över resultaten, men betonar samtidigt att det är för tidigt att säga om den nya datan överensstämmer med verkligheten. Han varnar även för att den indiska varianten är mer smittsam och att den inom kort förmodligen kommer vara dominant bland coronafallen.

Boris Johnson

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson sa i ett tal på fredagen att utvecklingen var oroväckande

Andrew Parsons / No10 Downing St

– Men det ger oss ett förtroende för vaccinerna och att de fungerar även mot denna indiska variant, men den är helt klart mer överförbar och har spridit sig snabbt i klusterområden, säger Matt Hancock.

LÄS MER: så kan dina naglar avslöja om du haft corona

Blackburn och Bolton är två områden där smittan fått fäste och spridit sig snabbt . Storbritanniens premiärminister Boris Johnson sa i ett tal på fredagen att utvecklingen var oroväckande och att den eventuellt kan försena landets långtgående planer på att öppna upp för full kraft 21 juni.

– Jag måste vara ärlig mot er, den här varianten kan skapa ett avbrott i vår process. Och jag måste betona att vi kommer göra allt vi kan för att skydda allmänheten.

LÄS OCKSÅ: Små virusjägare hårdtränas – ska kunna LUKTA sig till covid-19

LÄS OCKSÅ: Programledarna i chock när märkliga fetischen avslöjas

LÄS OCKSÅ: An Gie Mcyen från Australien vaknade efter operation – pratade irländska

Foto: TT / Avishek Das, TT / Andrew Parsons / No 10 Downing St