runar sögaard

Så blir nyårsfirandet på Storboda för Runar Sögaard och Lasermannen

Så firar Runar Sögaard och Lasermannen John Ausonius nyår på anstalten Storboda

FOTO: Alexander Larsson Vierth/TT, Robin Lorentz-Allard/Aftonbladet/TT, Bertil Ericson/TT
2022 var inget kanonår för Runar Sögaard.
Hänt Nyheter avslöjar nu hur den norske ex-predikanten firar in det nya året tillsammans med Lasermannen och de andra intagna på anstalten Storboda.
– Vi försöker göra så normaliserat som möjligt när vi ändå begränsar friheten i övrigt, säger anstaltschefen Gabriel Wessman.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Stegen faller när John sätter upp julbelysningen
0:32

Efter reklamen: Stegen faller när John sätter upp julbelysningen

(0:32)

Slå på ljud

Julen är över och snart är även 2022 ett minne blott. För många svenskar innebär årsskiftet att man skjuter av raketer, äter hummer och oxfilé och räknar in tolvslaget tillsammans med nära och kära.

För de intagna på anstalten Storboda i Rosersberg, Sigtuna kommun, ser nyårsfirandet lite annorlunda ut. Eftersom det klassificeras som en sluten anstalt med säkerhetsklass 2 på en 3-gradig skala videoövervakas alla intagna, och personaltätheten är hög. De intagna är dömda för alla möjliga typer av brott och representerar alla ålderskategorier. Av de drygt 130-tal intagna är flera av dem kända ansikten.

John Ausonius 2001, då han ville ompröva sin livstidsdom.

John Ausonius 2001, då han ville ompröva sin livstidsdom.

FOTO: Yvonne Åsell/TT

Här sitter sedan 2018 den ökände Lasermannen, eller John Ausonius, 69, som han egentligen heter. Mellan 1991 och 1992 sköt han elva personer i Stockholm och Uppsala med sitt gevär med lasersikte. En person dog och flera fick men för livet – samtliga offer hade mörkt hår eller var svarta. 1995 dömdes han till livstids fängelse för mord, flera mordförsök och flera grova rån.

Alexander Ernstberger är dömd för flera grova ekobrott.

Alexander Ernstberger är dömd för flera grova ekobrott.

FOTO: Alex Ljungdahl/Expressen/TT

Även Allra-grundaren och den före detta vd:n Alexander Ernstberger, 36, sitter bakom lås och bom på Storboda. Tillsammans med tre andra toppar på pensionsbolaget Allra åtalades han 2018 för ekonomiska brott, men friades först i tingsrätten. I hovrätten fälldes däremot alla fyra och Ernstberger fick sex års fängelse och tio års näringsförbud för grov trolöshet mot huvudman, grovt tagande av muta samt grovt mutbrott. Efter ett halvår på Kumla flyttades han till Storboda i somras.

ANNONS: Passa på – ett riktigt schysst elavtal! 0 kronor i månadsavgift i 9 månader och en öresrabatt på det rörliga elpriset som motsvarar 7,5 öre/kWh inklusive moms. Ingen bindningstid, ingen uppsägningstid. Läs mer hos Skellefteå Kraft (Extern Länk)

Runar Sögaard sitter inne för ekobrott

Så sent som den 5 december anslöt ytterligare ett känt ansikte till de övriga intagna på anstalten. Efter att ha suttit sin sista tid i isoleringscell på Beateberg flyttades den norske ledarskapskonsulten och före detta predikanten Runar Sögaard, 55, till Rosersberg och Storboda.

2020 släppte Runar sin självbiografi Gud gav oss tio bud – jag har brutit mot nio av dem. Han har även sålt filmrättigheterna.

2020 släppte Runar sin självbiografi Gud gav oss tio bud – jag har brutit mot nio av dem. Han har även sålt filmrättigheterna.

FOTO: Stefan Jerrevång/Aftonbladet/TT

Carola Häggkvists ex-make är dömd för skattebrott och grovt bokföringsbrott och har bytt anstalt fem gånger under det senaste året. Han har gjort sig omöjlig på alla ställen han varit på och har fått 20 varningar och 30 rapporter sedan han låstes in i slutet av 2021. Tanken var att han skulle bli villkorligt frigiven i början av januari 2023, men så blir det inte. Kriminalvården har skjutit upp det med en månad (till som tidigast 3 februari) eftersom han bland annat hotat en tjänsteman i fängelset.

2014 rymde en intagen från Storboda. Han grävde sig ner genom cellgolvet.

2014 rymde en intagen från Storboda. Han grävde sig ner genom cellgolvet.

FOTO: Janerik Henriksson/TT

Vad de intagna kan förvänta sig av nyårsafton

Julen på Storboda är över, Hänt Nyheter rapporterade tidigare hur högtiden firades inne på anstalten. Anstaltschefen Gabriel Wessman, 43, avslöjade att de intagna skulle få klassisk julmat, plastgranar, julpynt och även kunna se Kalle Anka på tv-apparaterna.

Det hölls också en tävling där finaste pepparkakshuset skulle utses.

Anstalten Storboda ligger ett par mil norr om Stockholm.

Anstalten Storboda ligger ett par mil norr om Stockholm.

FOTO: Janerik Henriksson/TT

– Det var personalen som fick rösta fram en vinnare, berättade han.

Nu kommer en liten uppdatering från Gabriel Wessman om vad Runar Sögaard och Lasermannen kan förvänta sig av nyårsfirandet på anstalten.

– Att tillbringa nyårsafton på en anstalt är en tuff känsla kan jag tänka mig. Det är många tankar som kommer när jul, nyår eller midsommar vankas. De intagna börjar känna att familjehögtiden kommer och att de är här och inte hos sina anhöriga, men vi erbjuder faktiskt möjligheten att få besök även på nyårsafton, säger han och lägger till:

– Vi prioriterar givetvis de intagna som har barn, om det går. Vi vet att beläggningsläget inom Kriminalvården är tufft och att de behöver stänga besöksrum på vissa ställen. Vi försöker få möjligheten på högtiderna så barnen kan vara med och fira jul och nyår. Vi försöker så gott det går att normalisera vistelsen hos oss och jag hoppas att de är nöjda, säger Wessman.

Anstaltschefen bekräftar nyårsmenyn

Gällande måltiderna på Storboda under nyårsafton blir det en vanlig frukost som de intagna själva ansvarar för. De tar helt enkelt vad de vill ha från det ordinarie sortimentet. Sedan blir det lite lyxigare lunch och middag.

– Vi försöker göra lite annorlunda mat på nyår. Givetvis utgår vi från kostcirkeln eftersom vi ska servera nyttig och näringsriktig mat varje dag. På nyårslunchen serveras det kallskuret med fransk potatissallad, berättar han.

Riktigt så här piffigt lär det inte vara på Storboda, men nog vankas det festligheter allt.

Riktigt så här piffigt lär det inte vara på Storboda, men nog vankas det festligheter allt.

FOTO: Pontus Lundahl/TT

På kvällen, när feststämningen har jobbats upp en aning, blir det en klassisk svensk helgmiddag i form av biff med klyftpotatis och bearnaisesås. Vegetariska alternativ finns alltid.

– Det är i alla fall lite annorlunda jämfört med vanlig husmanskost. Vi försöker göra så normaliserat som möjligt när vi ändå begränsar friheten i övrigt, säger Gabriel Wessman.

FOTO: Alexander Larsson Vierth/TT, Robin Lorentz-Allard/Aftonbladet/TT, Bertil Ericson/TT, Yvonne Åsell/TT, Alex Ljungdahl/Expressen/TT, Stefan Jerrevång/Aftonbladet/TT, Janerik Henriksson/TT, Pontus Lundahl/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN