snackisar på tv

Så blir nya Bolibompa – efter enorma kritikstormen: ”Känsligt...”

Bolibompa-draken.

FOTO: Fredrik Persson/TT
Bolibompa försvinner från tv-rutan.
Istället kommer det populära barnprogrammet bara att sändas i SVT:s Play-tjänst – i ett nytt format.
Så har barnprogrammet förändrats.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Michella var gravid med trillingar – enorma gravidmagen
0:27

Efter reklamen: Michella var gravid med trillingar – enorma gravidmagen

(0:27)

Slå på ljud

Det var i slutet av december förra året som SVT meddelade att det populära barnprogrammet Bolibompa läggs ner efter 35 år. Det halvtimme långa programmet bestod av hopklipp av flera olika barnprogram och presenterades av den ikoniska draken. Sedan årsskiftet har programmet bytt skepnad.

Förändringen har mött en drös kritiska röster, inte minst i sociala medier där småbarnsföräldrar rasar mot beslutet, skriver Aftonbladet.

Beslutet från SVT mötte främst kritik eftersom det lät som att programmet skulle läggas ned helt och hållet.

– Jag förstår kritiken, det är många som hänger upp sin vardagsrutin kring Bolibompa och ser det som sitt sätt att kunna få en halvtimmes kurerat innehåll. Förändringen lät som en nedläggning, vilket det inte alls handlar om. Vi kan göra ett större och bredare utbud när man inte är låst vid ett halvtimmesformat, säger producenten Erik Norwald.

Bolibompa i nytt format

Det handlar alltså inte om att döda Bolibompa-draken helt. Bolibompa lämnar den linjära tv-tablån, men kommer att finnas kvar på SVT Play – dock i ett förändrat format. Programmet sänds inte längre som ett långt program, utan har delats upp i flera olika program, bland annat Drakens dansskola och Drakens pysselverkstad.

Bolibompa 2015.

Bolibompa-draken och programledarna Nina Hjelmqvist, Yankho Kamwendo och Ayla Kabaca 2015.

FOTO: Janne Danielsson JAD/TT

Erik Norwald förklarar att det ligger ett gediget researcharbete bakom förändringen. Redaktionen har bland annat besökt förskolor och pratat med barn i målgruppen och sett över tittar-statistiken.

– Innehållsmässigt blir det inte så stor skillnad, vi har haft dansskola och pyssel även tidigare. Nu paketerar vi det på ett lite annat sätt, eftersom vi ser att tittningen i linjär tv sjunker medan den online ökar, säger Erik Norwald och fortsätter:

– Vi har i flera år fått höra att alla vill ha mer av Bolibompa-draken. Med de resurserna vi har mäktade vi inte med att göra mer drake, så det självklara beslutet blev att göra mer med draken anpassat för Play-tjänsten.

De nya bolibompa-programmen

  • ”Drakens dansskola”: Ett program där ”Bolibompa”-draken och medverkande barn dansar loss till årets hits i Melodifestivalen.
  • ”Drakens pysselverkstad”: I drakens verkstad pysslas det med saker som man kan hitta hemma eller ute i naturen.
  • ”Draken och känslorna”: En serie där fyra barn och draken utforskar olika känslor och hur man hanterar dem.
  • ”Bolibutiken”: Draken och den knasiga föreståndaren Herr Snurrkeps underhåller barnen.
  • ”Bolibompisarna”: En ny pedagogisk serie för de allra yngsta.
    Källa: SVT

”En väldigt trygg plats”

Erik Norwald förklarar att arbetet med det nya formatet av Bolibompa är pågående. Redaktionen ser kritiken från tittarna som ett tecken på att linjär tv fortfarande är populärt.

– När vi gör förändringar, även om vi är grundade i att det går åt rätt håll, så visar engagemanget på att vi har en stor del i småbarnsfamiljernas vardag. I en tid av Youtube så är SVT Barn en väldigt trygg plats. Det säger nästan alla föräldrar i de här undersökningarna, säger han.

FOTO: Fredrik Persson/TT/Janne Danielsson JAD/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN