TRENDAR JUST NU!Hänt ExklusivtFarmen 2024Mästarnas Mästare 2024Kändisintervjuer du vill seMasked singerRobinson

Så blåste Tindlersvindlaren alla – privata chaufförens avslöjande

11 feb, 2022 
https://image.hant.se/image-7524194?imageId=7524194&width=1320&height=1320&cropw=100&croph=56.22&x=0&y=19.28
Alex Hartelius
Pernilla Sjöholm och Shimon Hayut
Under namnet Simon Leviev lyckades Shimon Hayut lura till sig flera miljoner av kvinnor som han träffat på Tinder.
Svenska Pernilla Sjöholm var en av dem.
– Jag betalar ju av mina skulder just nu, i dag, säger hon till Expressen.
Annons
Mannen smygtittar på tjejen – slutar oerhört pinsamtBrand logo
Mannen smygtittar på tjejen – slutar oerhört pinsamt

Bedragaren Shimon Hayut, 31, som gick under namnet Simon Leviev, utgav sig för att vara mångmiljonär och visade ofta upp en extravagant livsstil på sociala medier – med lyxiga resor, märkeskläder och vrålåk.

Men allt var en bluff. Shimon Hayut, som hävdat att han var arvtagare till ett diamantbolag, hade lurat till sig pengarna av kvinnor som han träffat på dejtingappen Tinder.

Han förförde dem med lyxiga hotell, dyra restaurangbesök och flygresor i privatjet. Men kalaset stod kvinnorna för, och under åren ska han ha lurat till sig närmare ett hundra miljoner kronor.

Shimon Hayut
Shimon Hayut, 31, gick under namnet Simon Leviev och lurade kvinnor han träffat på Tinder på pengar.

Svenska Pernilla lurades av Tindersvindlaren

I hyllade Netflix-dokumentären The Tinder Swindler, som är baserad på en granskning som norska VG har gjort, får man följa tre kvinnor som alla lurats och lånat ut pengar till Shimon ”Tindersvindlaren” Hayut.

Annons

Svenska Pernilla Sjöholm, 33, är en av dem som medverkar i dokumentären. I en intervju med TV4 berättar hon om mötet med Shimon Hayut, hur de klickade och vad som gjorde att hon föll för den notoriske svindlaren.

– Det som jag gillade var att han såg ut att resa mycket, vara på olika platser i världen, vilket är ett av mina nöjen. Det som jag letade efter då var någon som kunde spendera livet med mig och uppleva världen med mig. Någon som var lite äventyrslysten, säger Pernilla Sjöholm till TV4.

Pernilla Sjöholm
Pernilla Sjöholm berättar i TV4 hur hon lurades av Tindersvindlaren Shimon Hayut.

Lånade ut över en halv miljon: ”Ska jag vara ärlig...”

Två dagar räckte för att det skulle kännas som att Pernilla Sjöholm känt Shimon Hayut i tio år. Efter några månader tillsammans lånade hon ut över en halv miljon kronor till honom, pengar som hon aldrig fick tillbaka.

Annons

– Om jag ska vara ärlig så har jag inte ens orkat att gå in och räkna ut den exakta siffran, säger hon.

Enligt Pernilla Sjöholm fanns det inga tecken på att Shimon Hayut for med osanning. Han hade egen chaufför, eget privatplan och kunde spendera pengar på dyra hotellnätter. Hon var övertygad om att få tillbaka pengarna.

– Det fanns inga problem med pengar så det var inte konstigt att tro att han skulle föra över pengarna direkt till mig sen, sa hon till Expressen 2019.

Pernilla Sjöholm
Pernilla Sjöholm i Netflix-dokumentären The Tinder Swindler.

Privata chauffören: ”Lägger en del av skulden på mig”

Shimon Hayut hade ett helt team bakom sig, olika karaktärer som hjälpte honom med bedrägerierna och som kunde styrka hans identitet.

Tindersvindlarens privata chaufför, som går under det fingerade namnet Jamal, säger att han inte hade någon aning om Simon Levievs sanna identitet, att han likt många andra blev förd bakom ljuset och aldrig fick den lön som han blivit lovad.

Annons

– Jag lägger en del av skulden på mig. Jag fick honom att framstå som ”the man”. Jag fick honom att se ut och känna sig som ”bossen”. Hade jag vetat vem han var och vad han höll på med, hade jag aldrig varit en del av det, säger Jamal i podcasten The Making of a Swindler, enligt The Sun.

Privatjet
Shimon Hayat förförde kvinnorna med lyxiga hotell, dyra restaurangbesök och flygresor i privatjet.

Så lurades chauffören: ”Vi trodde...”

Chauffören är den enda i Shimon Hayuts så kallade team som velat uttala sig. Han säger att han i dag känner sig som ett svin och att han själv blev påverkad av Shimons karismatiska drag. I Jamals värld var karaktären Simon Leviev bara ytterligare en ”rik” och ”kåt kille” som levde på sin pappas pengar.

– Jag brukar köra många rika personer – stora namn, stora titlar, förmodligen kända över hela världen. Det kan vara affärsmän, kändisar, eller vem som helst, säger han.

Annons

– När vi googlade hans namn så kom hans Instagram upp. Vi trodde han var en välbärgad grabb med en rik pappa som bara ville njuta av livet.

Utsatta kvinnorna startar insamling

Norska Cecilie Fjellhøy, som lånade ut över två miljoner kronor till Tindersvindlaren, har tillsammans med Ayleen Charlotte, som lurades på 200 000 kronor, och Pernilla Sjöholm nu startat en insamling. I skrivande stund har de samlat in drygt en miljon kronor.

– Jag blev ju av med mina besparingar. Och åkte på efterskulder från flygresor och såna bitar. Jag betalar ju av mina skulder just nu, i dag, säger Pernilla Sjöholm till Expressen.

Shimon Hayut bor i dag i Israel. Enligt Netflix-dokumentären har han under åren lurat till sig över tio miljoner dollar, drygt 93 miljoner svenska kronor, från kvinnor världen över.

Cecilie Fjellhøy, Ayleen Charlotte och Pernilla Sjöholm
Cecilie Fjellhøy, Ayleen Charlotte och Pernilla Sjöholm lurades alla av Tindersvindlaren. Totalt ska han ha lurat kvinnor på cirka 93 miljoner kronor.

Foto: Netflix, TV4, Gofundme, Netflix/Courtesy Everett Collection

Annons