Beskedet – så mycket högre blir pensionen 2022: ”Pensionärernas år”

Beskedet – så mycket högre blir pensionen 2022: ”Pensionärernas år”

Vill höja pensionerna för 700 000 svenskar.

Foto: TT
– Det är pensionärernas år nästa år, säger socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) i TV4.
Regeringen har lagt fram ett förslag att höja pensionen för 700 000 pensionärer.
Så mycket vill regeringen höja med.
Gammal dam blir fälld av brandslang
Slå på ljud

Statsminister Magdalena Anderssons (S) regering fick en skakig start. Men efter många och skandalomsusade turer fick Sverige en regering. Nu presenterar socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) ett förslag som kan glädja svenska pensionärer.

I en av de många turerna av regeringsbildandet genomförde socialdemokraterna förhandlingar med Vänsterpartiet. Nu läggs delar av det partierna kom överens om fram till riksdagen. Förslaget? Höjda pensioner för 700 000 svenskar. De med allra lägst pension kan få ett extra tillskott med 1 000 kronor i månaden.

”Tusen kronor mer skattefritt i månaden, till den grupp pensionärer som har svagast ekonomi. Vi kan nästa år ta viktiga steg för att få bort det här fenomenet med fattigpensionärer”, säger Ardalan Shekarabi (S) i TV4.

Foto: TV4

Måste passera riksdagen för att bli verkligt

Men för att förslaget ska bli verkligt – så måste regeringen ta sig genom flera politiska hinder. Magdalena Andersson leder nämligen den svagaste regeringen Sverige haft på decennier och förslaget måste passera riksdagen.

– Vi kommer lägga fram förslaget på riksdagens bord, sen är det upp till partierna att fatta beslut hur man förhåller sig till detta, säger Ardalan Shekarabi, i TV4:s nyhetsmorgon.

Förslaget måste passera riksdagen för att kunna bli verklighet. Magdalena Anderssons regering är en av historiens svagaste regeringar – och hon har många motståndare i parlamentet. Här ser vi Ebba Busch (KD) för att hålla ett tal i riksdagen.

Anders Wiklund/TT

Ministern: ”Det är pensionärernas år nästa år”

Socialförsäkringsministern poängterar att de vill radera ut begreppet ”fattigpensionär”.

– Det är pensionärernas år nästa år. Jag hoppas att fler partier ansluter sig till den här linjen och röstar också för garantitillägget. Det är ändå tusen kronor mer skattefritt i månaden, till den grupp pensionärer som har svagast ekonomi. Vi kan nästa år ta viktiga steg för att få bort det här fenomenet med fattigpensionärer, säger ministern i TV4.

Förslaget ligger utanför den så kallade ”Pensionsgruppen”, som bildades 1994. Men Ardalan Shekarabi är inte orolig. ”Jag skulle vilja se det parti som tar striden”, säger han i TV4.

Fredrik Sandberg/TT

1994 bildades pensionsöverenskommelsen, där Socialdemokraterna, Moderaterna, Centerpartiet, Folkpartiet och Kristdemokraterna ingår. Alla partier måste vara överens för att ändra de faktiska pensionerna – vilket gör att Ardalan Shekarabis förslag ligger utanför pensionsgruppen.

Tros kosta 7,5 miljarder – varje år

Förslaget handlar istället om ett nytt garantitillägg och ett höjt bostadsbidrag. Men regeringen verkar inte orolig.

– Jag skulle vilja se det parti som tar strid mot den här pensionshöjningen, säger ministern i TV4.

Förslaget som ska läggas fram till riksdagen tros kosta omrking 7,5 miljarder – varje år. Ministern säger i programmet att det är värt att betala för de som byggt upp landet.

– Vi är ett av världens rikaste länder och vi klarar av att förbättra villkoren för våra pensionärer, säger Shekarabi i TV4.

LÄS OCKSÅ: 14-åringen jobbar dag och natt på Burger king – skapade hätsk debatt

LÄS OCKSÅ: Lily, 21, går i pension: Tjänar enorma summor på att göra ingenting

Foto: TT

FRÅN FÖRSTASIDAN