politik

Ryssland hånar Storbritannien och Liz Truss politiska haveri

Vladimir Putin och Liz Truss när hon avgår.

FOTO: TT
Efter 45 dagar på den brittiska premiärministerposten avgår Liz Truss efter det växande missnöjet mot henne.
I Ryssland roas man av landets misslyckande.
– Aldrig tidigare har en brittisk premiärminister skämt ut sig så, säger det ryska utrikesdepartementets Maria Zakharova.
Liz Truss avgår som Storbritanniens premiärminister
0:47

Efter reklamen: Liz Truss avgår som Storbritanniens premiärminister

(0:47)

Slå på ljud

Den 6 september tillträde den tidigare utrikesministern Liz Truss, 47, som Storbritanniens premiärminister efter att Boris Johnson, 58, tvingats bort från posten. Bara sex veckor efter att hon röstats fram meddelande även Truss sin avgång.

Beskedet kommer efter kritik från det egna partiet Tories som flera partimedlemmar valt att lämna efter Truss tillträtt. I Storbritannien växer missnöjet över det politiska haveritet, men i Ryssland skrattar man åt saken, skriver Aftonbladet.

”Skämt ut sig så...”

Den interna kritiken väcktes främst mot den nyblivna premiärministerns budget som resulterade i att marknaderna föll pladask. Som grädden på moset valde Truss även att sparka sin finansminister, vilket fick flera andra ministrar att rasa.

I brittisk media har hon hånats för att vara ”robotlik” och för att framstå som inkompetent. I Ryssland roas man av hånet. Kreml gläds åt att se ett av de främsta Nato-länderna kämpa.

Liz Truss meddelar sin avgång framför 10 Downing Street.

Det var under torsdagen som Storbritanniens premiärminister meddelade sin avgång efter endast 45 dagar på posten.

FOTO: Mirrorpix/MEGA/TT

Det offentliga hånet står Maria Zakharova för, det ryska utrikesdepartementets talesperson. Strax efter att besked kom från London gav Ryssland sin kommentar på fiaskot.

– Aldrig tidigare har en brittisk premiärminister skämt ut sig så, säger hon, enligt Aftonbladet.

Zakharova ska även ha sagt att Liz Truss kommer att minnas för sin ”katastrofala analfabetism” och för att Storbritanniens drottning begravdes efter att ha mött den nya premiärminister.

FOTO: Mirrorpix/MEGA/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN