invasionen av ukraina

Ryska varnings–sms till avhoppare – hotas med avrättning

Vladimir Putin.

FOTO: TASS/TT
De ryska soldaterna överger sina poster i Ukraina.
Nu skickar president Vladimir Putin ut varnings-sms för att undvika fler avhopp.
– De som kommer fram till Ukraina och inte vill strida stämplar vi som desertörer. Sedan avrättar vi dem, sa Wagnergruppens Jevgenij Prigozjin.
Ryska piloten träffas – skjuter ut sig från stridsplanet
0:32

Efter reklamen: Ryska piloten träffas – skjuter ut sig från stridsplanet

(0:32)

Slå på ljud

Det är den ryske befälhavaren Viktor Sevalnev som får stå till svars för avhoppen bland de ryska soldaterna i Ukraina. Hans soldater stationerade i Luhansk flyr i massor. Soldaterna uppges lämna sina poster och söka skydd i Ukraina.

Enligt den ryska tidningen The Insider ska Viktor Sevalnev i ett samtal till sin fru ha meddelat att han får skulden för avhoppen – för det ska han skjutas. Hans sista meddelande till frun var en vädjan.

– Skicka inte hit mer folk, det räcker. De vill döda alla, sa han enligt The Insider.

Fem dagar senare ska Sevalnev ha dödats med en slägga, något som ryska Kreml förnekar. Enligt dem dog han av granatsplitter, skriver Aftonbladet.

”Sedan avrättar vi dem”

Viktor Sevalnev var befälhavare för Rysslands 7:e motoriserade skyttebrigad, stationerad i Luhansk. Han ska ha varit en del av den ökända Wagnergruppen som ägs och styrs av Jevgenij Prigozjin.

Wagnerchefen ska tidigare i september sagt följande om soldater som lämnar:

– De som kommer fram till Ukraina och inte vill strida stämplar vi som desertörer. Sedan avrättar vi dem, sa han i en video enligt Aftonbladet.

Kistor täckta med ryska flaggan.

Sedan krigets start har flera begravningar hållits i Ukraina för att hedra de ryska soldaterna som dött i strid.

FOTO: ALEXANDER ERMOCHENKO/TT

Även han förnekar att Ryssland dödat befälhavaren trots de hårda orden i videon från september. Människorättsorganisationen Gulagu.net och representanten Vladimir Osechkin tvivlar dock på att Sevalnev dog av slumpen.

Vladimir Osechkin tror att Sevalnev avrättades för att hans soldater övergett sina poster. Han jämförde situationen med det som hände den avhoppade legosoldaten Jevgenij Nuzhin, 55. Han filmades när han slogs ihjäl med en slägga efter att ha lämnat sin post.

Ryska soldater står på rad för en cermoni i Moskva.

Över 10 000 ryska soldater har dött i Ukraina, enligt siffror från BBC Russia.

FOTO: Sergei Savostyanov/TT

Varnande sms om bestraffning

För att inte drabbas av fler avhopp har Ryssland nu skickat ut sms till styrkorna i Luhansk-regionen. Smsen ska vara varnings-sms som informerar soldaterna om att de som deserterar, alltså lämnar sina militära poster, kan bestraffas.

Hittills har över 10 000 ryska soldater dödats i Ukraina, enligt nya siffror från BBC Russia och den oberoende ryska sajten Mediazona. Medierna har kunnat fastställa namnen på 10 002 ryska militärer som mist livet i Ukraina, skriver Expressen.

Vladimir Putin tillsammans med ryska soldater på ett fält.

Majoriteten av de som dött kommer från avlägsna regioner i Ryssland. Väldigt få är från Moskva trots att huvudstaden utgör 9 procent av Rysslands totala befolkning.

FOTO: Mikhail Klimentyev/TT

En mycket liten del av de som dödats kommer från storstäder. Majoriteten är soldater som kallats in från avlägsna delrepubliker och regioner. Många av dem är etniska minoriteter.

Det finns dock inte säkra siffror på hur många som dött. Enligt granskningen är dödssiffran troligtvis mycket högre är 10 000.

FOTO: TASS/TT/Alexander Ermochenko/TT/Sergei Savostyanov/TT/Mikhail Klimentyev/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN