Ryska stjärnans vågade kritik mot Putin: ”Han tog vår framtid”

I Ryssland är det få som vågar kritisera Putin.
Men det finns några få modiga undantag.
En av dem är fotbollsspelaren Nadja Karpova.
– Putin tog allt från oss, han tog vår framtid, säger Nadja, enligt Aftonbladet.
0:32

Efter reklamen: Influencerna får kritik ”Sprid kärlek inte krig”

(0:32)

Slå på ljud

I sommar skulle Ryssland ha mött bland annat Sverige i EM. Men efter Vladimir Putins, 69, invasion i Ukraina har EM-drömmarna för de ryska spelarna krossats – eftersom landet har stoppats från att delta.

Men få i Ryssland vågar kritisera Putin för att han har gjort landet till paria utomlands. I Ryssland är det till och med olagligt att kalla invasionen i Ukraina för ett ”krig” – något flera personer, som redaktören Marina Ovsjannikova, har dömts till dryga böter för.

Nadja Karpova, 27, kritiserar Putin öppet.

Foto: Matt West/BPI/REX

Ger Putin en känga

Men nu kommer det kritik från oväntat håll mot Putin. En av Rysslands landslagsspelare, Nadja Karpova, 27, har gått ut med hård kritik mot Putin. Till brittiska BBC ger fotbollsspelaren från sig en riktig känga.

– Jag kan inte vara tyst när jag ser den här omänskligheten. Jag vet inte vad som hade hänt om jag varit i Ryssland i stället för Spanien men det gör att jag känner ett särskilt ansvar att tala öppet, säger Nadja Karpova.

Till vardags spelar Nadja Karpova i det spanska laget Espanyol som anfallare. Från sitt hem i Spanien känner hon sig säker att kritisera Putin. Men det är hon förhållandevis ensam om som rysk spelare. Enligt Aftonbladet har endast två andra ryska spelare varit öppet kritiska.

– Ryssland försöker övertala ryssarna att vi är en speciell nation och att hela världen är emot oss och vårt unika uppdrag. Men vilket unikt uppdrag pratar han om? Jag tycker inte ryssar är speciella. Men samtidigt skäms jag inte över att vara ryska. Att vara rysk är inte att vara de styrande och Vladimir Putin, säger fotbollsspelaren till BBC.

Putin har gjort det olagligt att kalla invasionen i Ukraina för ”krig”.

Foto: SPUTNIK

Demonstrerade mot Putin

När Nadja Karpova levde i Ryssland var hon öppet kritisk mot Putin. Hon gick på två demonstrationer mot Putin. Men i dag är hon besviken på motståndet i Ryssland.

– Putin tog allt från oss, han tog vår framtid. Men samtidigt tog han det med vårt tysta medgivande. Kreml såg inget starkt motstånd. De flesta blundade bara för orättvisan och tänkte att det inte berörde dem, säger Nadja Karpova.

Prins Louis raseriutbrott under Elizabeths platinajubileum

Se klippet här!

Foto: TT

SENASTE NYTT!