Ryska ilskan efter svenska påtryckningarna – Maja Dahlqvists svar

Maja Dahlqvist och Jurij Borodavko

Ryssland rasar efter internationella skidförbundets beslut att stoppa ryssar från att tävla.
Men Maja Dahlqvist tycker det är kanon.
– Jag tycker att det är bra att de inte representerar Ryssland så som det är nu, säger hon till Aftonbladet.
0:45

Efter reklamen: Zelenskyjs känslosamma tal får stående ovationer i EU

(0:45)

Rysslands invasion i Ukraina har inte gått obemärkt förbi. Världen har reagerat och infört flertalet sanktioner. I idrottens värld har flera ryska atleter stoppats och i längdåkningen råder inget undantag.

Även om det tog tid för det Internationella skidförbundet, Fis, att komma med något beslut så tillåts nu inte belarusiska och ryska skidåkare att medverka i internationella skidtävlingar. Norge hade strax innan beslutet ställt ett ultimatum om att de i så fall inte skulle anordna någon tävling.

– Jag tycker att det är bra att de inte representerar Ryssland så som det är nu. Det är klart att det är tråkigt för de enskilda idrottarna, men det här är större än idrotten i sig, säger skidstjärnan Maja Dahlqvist, 27, till Aftonbladet.

Maja Dahlqvist

Maja Dahlqvist tycker det är bra att Ryssland och Belarus portas av Internationella skidförbundet.

Karin Törnblom/TT

Ryska ilskan – skyller på Sverige och Norge

Flera ryska skidåkare var på plats i Norge för att delta i världscupen i Drammen och Holmenkollen. Men efter att andra länder reagerat på deras närvaro fick de åka hem, vilket inte uppskattades av den ryska landslagstränaren Jurij Borodavko.

Frida Karlssons oväntade framtidsbesked – mamma Mia bekräftar

– Det är allra värst för Natalja Neprjajeva. Hon leder världscupen med bred marginal – men nu är det högst troligt att hon ändå inte vinner, sa han till ryska media enligt VG och skyllde på Sverige och Norge:

– Tydligen är det ett mål för norska och svenska skidförbundet att stoppa henne från det. De vill inte se oss högst upp på prispallen.

Jurij Borodavko

Jurij Borodavko tycker det är dåligt att Ryssland portas av Internationella skidförbundet och anklagar Sverige för påtryckningar: ”De vill inte se oss högt på prispallen”, säger han.

Torstein Bøe

FÅ SVERIGES HETASTE NÖJESNYHETER FÖRST: Ladda ned nya Hänt-appen här!

Maja Dahlqvist: ”Absolut inte klart!”

Maja Dahlqvist leder inför torsdagens lopp i Dammen. Även om hon betonar att skidor inte är så viktigt i tider som dessa, så hoppas hon på seger i sprintcupen.

– Det är absolut inte klart! Men om jag bara inte misslyckas ska det gå bra. Man får poäng i prologen också så hade jag inte startat i de här sista tror jag inte att det löst sig, säger hon till Aftonbladet.

Maja Dahlqvist

Maja Dahlqvist på prispallen i Lahti, Finland 26 februari.

KIMMO BRANDT

LÄS OCKSÅ: Gunde Svans plötsliga utspel – oväntade erkännandet

LÄS OCKSÅ: Så träffades Frida Karlsson och William Poromaa

Foto: Karin Törnblom/TT, Torstein Bøe, KIMMO BRANDT

SENASTE NYTT!